Nordøyan fyr

Nordøyan fyrstasjon i Nærøysund kommune
Nordøyan fyrstasjon
Av .

Artikkelstart

Nordøyan fyr er en fyrstasjon på Surnøya i Ytre Vikna i Nærøysund kommune, Trøndelag fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1890, automatisert og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 36,5 meter
  • Lysvidde: 14,7 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Iso WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har fått navn etter øygruppen den ligger i, og er plassert nord for Folda.

Historikk

Fiskeværet Nordøyan er et av de eldste i området, og et av det viktigste sør for Lofoten. Fyrstasjonen ble plassert på Surnøya, den sydligste av øyene i fiskeværet, og bestod av et bolighus i tre for fyrvokter og assistent med deres familier. Lyktehuset fikk et 2. ordens fyrapparat og ble plassert på et lavt støpejernstårn med steinfundament inn til gavlen av bolighuset. Lyktehuset og fyrapparatet ble flyttet hit fra Villa fyr, som ble nedlagt i 1890.

Nordøyan fyrstasjon ble drevet som familiefyr frem til 1964. Da hadde den øvrige befolkningen flyttet fra fiskeværet og øyene rundt og det ble lang vei til både skole og kjøpmann. Familiene flyttet derfor på land, og fyret ble gjort om til tørnstasjon. Nordøyan fyrstasjon ble fredet i 1999. Etter avbemanning var det stort sett bare sporadiske besøk fra Kystverkets folk på plassen, men fra sommeren 2018 har det private selskapet Nordøyan AS leid fyret for å drive det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg