Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» havarerte ved et fuglefjell på Bjørnøya i 2009
Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» havarerte ved et fuglefjell på Bjørnøya i 2009
Lisens: CC BY SA 3.0

Havari er at et fartøy og eller last blir sterkt skadet under en sjøreise. Havari omtales også som sjøskade og skibbrudd.

Faktaboks

Uttale
havarˈi
Etymologi
over middelnedertysk fra fransk, muligens egentlig arabisk

Man skiller i sjøretten mellom partikulært havari og felleshavari. Partikulært havari er alle slags hendelige tap og skader som ikke er felleshavari. Felleshavari er en forsettelig oppofrelse til felles frelse.

Partikulært havari

Partikulært havari er ethvert hendelig tap eller beskadigelse av skip eller ladning og de ekstraordinære omkostninger som påløper som følge av tapet eller beskadigelsen; videre oppofrelser som ikke er foretatt til felles frelse og som derfor ikke er felleshavari. Disse hendelige skader eller utgifter eller partikulære oppofrelser vil i stor utstrekning bli erstattet av assurandører av skip, frakt og ladning.

Felleshavari

Felleshavari innebærer at det gjøres et forsettelig oppofring for å redde skip og last fra en felles fare. Eksempler kan være at last kastes over bord eller at skipet går til nødhavn. Ved felleshavari fordeles kostnadene mellom eiere av skip, last og fraktkrav. Kostnadsfordelingen kalles dispasje og gjøres vanligvis av en dispasjør. De utlignede havaribidrag betales normalt av assurandører.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg