Jens Esmark

Faktaboks

Jens Esmark
Født
31. januar 1763, Houlbjerg i Århus stift, Danmark
Død
26. januar 1839, Christiania (nå Oslo)
Jens Esmark var den første som ut fra iakttagelser av en morene drog den slutning at Norge en gang hadde vært dekket av is. Flere alminnelig benyttede bergartsnavn, f.eks. sparagmitt og noritt, skriver seg fra Esmark. Bildet er hentet fra Carl Schnitlers bok Slegten fra 1814.
Jens Esmark

Artikkelstart

Jens Esmark var en norsk geolog og mineralog. Han ble født i Danmark.

Han var den første som ut fra iakttagelser av en morene drog den slutning at Norge en gang hadde vært dekket av is, men henla tiden til en av de eldste geologiske periodene. Flere alminnelig benyttede bergartsnavn, for eksempel sparagmitt og noritt, skriver seg fra Esmark.

Karriere

Esmark drev først medisinske studier i København, men reiste senere til Kongsberg for å studere bergvitenskap, senere blant annet til Sachsen, Böhmen og Ungarn. Han ble i 1797 overbergamtsassessor på Kongsberg og i 1802 lektor ved det derværende bergseminaret.

I 1814 ble Esmark utnevnt til professor i mineralogi ved universitetet i Christiania (i dag Universitetet i Oslo).

Esmark gjorde reiser i sørlige Norge for å studere landets geologi og skrev flere avhandlinger og en reiseberetning: Reise fra Christiania til Trondhjem (1829). Han skrev også avhandlinger om økonomiske og teknologiske emner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Geir Hestmark (2017). Istidens oppdager. Jens Esmark, pioneren i Norges fjellverden. Kagge forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg