Faktaboks

Georges-Louis Leclerc de Buffon
Uttale
byfˈɔ
Født
7. september 1707, Montbard, Burgund
Død
16. april 1788, Paris

Georges-Louis Leclerc de Buffon

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Georges-Louis Leclerc de Buffon var en fransk greve og naturforsker. Fra 1739 var han bestyrer av Jardin du Roi (nå Jardin des Plantes), der han opprettet et naturhistorisk museum.

Han var opprinnelig fysiker, og overførte fysikkens og astronomiens nye verdensbilde til biologien. Verdensaltet ble oppfattet som en gigantisk mekanisme som virker etter bestemte lover. Med kjennskap til disse skulle både fortidens og fremtidens kosmiske forhold kunne beregnes matematisk. Buffon mente at forholdene på Jorden var underkastet samme lover, ikke bare for den uorganiske verden, men også for de levende organismer. Han forsøkte å vise lovmessigheten i den levende natur og stille den inn i den store lovbundne kosmiske sammenheng.

Buffon studerte både dyrenes og menneskets biologi og påpekte at mennesket har de samme kroppsfunksjoner som dyrene. Han beskrev også fossiler og viste at mange fossiler skilte seg fra beslektede nålevende former, men hadde ikke noen tanke om evolusjon. Mer gjennom sine ideer enn ved sine oppdagelser spilte Buffon en grunnleggende rolle for biologien. Georges Cuvier, Marie François Bichat og Jean-Baptiste Lamarck var alle sterkt påvirket av Buffon.

Buffons hovedverk er Histoire naturelle, générale et particulière (36 bind, 1749–1788; utvidet til 8 bind etter hans død). Det anatomiske og morfologiske detaljarbeid i kjempeverket ble utført av Louis Daubenton.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg