Georges-Louis Leclerc de Buffon

Anon. Begrenset gjenbruk

Georges-Louis Leclerc de Buffon, greve, fransk naturforsker, fra 1739 bestyrer av Jardin du Roi (nå Jardin des Plantes), der han opprettet et naturhistorisk museum.

Han var opprinnelig fysiker, og overførte fysikkens og astronomiens nye verdensbilde til biologien. Verdensaltet ble oppfattet som en gigantisk mekanisme som virker etter bestemte lover. Med kjennskap til disse skulle både fortidens og fremtidens kosmiske forhold kunne beregnes matematisk. Buffon mente at forholdene på Jorden var underkastet samme lover, ikke bare for den uorganiske verden, men også for de levende organismer. Han forsøkte å vise lovmessigheten i den levende natur og stille den inn i den store lovbundne kosmiske sammenheng.

Buffon studerte både dyrenes og menneskets biologi og påpekte at mennesket har de samme kroppsfunksjoner som dyrene. Han beskrev også fossiler og viste at mange fossiler skilte seg fra beslektede nålevende former, men hadde ikke noen tanke om evolusjon. Mer gjennom sine ideer enn ved sine oppdagelser spilte Buffon en grunnleggende rolle for biologien. G. Cuvier, M. F. Bichat og J.-B. de Lamarck var alle sterkt påvirket av Buffon.

Buffons hovedverk er Histoire naturelle, générale et particulière (36 bd. 1749–88, og 8 bd. etter hans død). Det anatomiske og morfologiske detaljarbeid i kjempeverket ble utført av Louis Daubenton.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.