Geologisk tidsregning er inndelingen av Jordens historie i ulike tidsavsnitt. Systemet er bygget opp hierarkisk, og deles inn i følgende enheter, nevnt med de mest langvarige først:

Den Internasjonale stratigrafiske kommisjon (ICS) leder arbeidet med å stadig revidere den geologiske tidsskalaen. Dette innebærer å definere og tidfeste overgangen mellom ulike tidsenheter (for eksempel mellom periodene kritt og paleogen, da en masseutryddelse tok livet av mange dinosaurer), og å utpeke typelokaliteter for enhetene. De vurderer også forslag om nye enheter og inndelinger, slik som forslaget om antropocen.

Relativ og absolutt datering

Geologisk tid regnes dels i absolutt alder, altså antall år (eller millioner år), og dels i relativ alder, hvor man deler inn bergartenes alder i forhold til hverandre. Absolutt alder måles ved hjelp av ulike teknikker for geologisk datering. For å bestemme relativ alder bruker man oftest fossiler og rekkefølgen av lagene (se stratigrafi).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg