Georg Agricola. Utsnitt av et samtidig kobberstikk.

Fri. fri

Georg Agricola, tysk vitenskapsmann og lege. Han var den første som prøvde å innordne mineralene og bergartene i et bestemt system, og fra ham stammer en hel del av de nå brukte navn på mineraler og ertser. Betydningsfulle var også hans metallurgiske arbeider. Han beskrev malmrøstingen, lærte hvordan man under denne kunne samle opp svovelet, og oppfant metoden for å dra sølv ut av kobber ved hjelp av bly.

Ved siden av Paracelsus regnes Agricola, med beskrivelsen av «bergtæring» hos gruvearbeiderne i Joachimsthal, som far til den moderne yrkesmedisin. Denne dødelige sykdommen hos gruvearbeidere var trolig den første omtalen av radon-betinget lungekreft hos mennesket.

Agricola var først rektor i Zwickau, studerte deretter medisin og praktiserte som lege i Joachimsthal og Chemnitz, hvor han døde som borgermester og stadsfysikus. Her studerte han også bergvitenskap.

Hans hovedverker er Bermanus, sive de re metallica dialogus (ca. 1530), De ortu et causis subterraneorum (1546) og De re metallica libri XII (1556). Hans metallurgiske skrifter er samlet i De natura fossilium (1657).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.