Geoteknikk, ingeniørvitenskap som behandler jord- og bergartenes egenskaper i byggeteknisk henseende.

Faktaboks

Uttale
geoteknˈikk

Metodene

Metodene er basert på fysikk, kjemi, mekanikk og geologi. Gjennom grunnundersøkelser skaffer geoteknikerne seg kunnskap om grunnens beskaffenhet. Dette benyttes i beregninger som gir grunnlag for utforming og dimensjonering av byggverk og konstruksjoner.

Viktige problemstillinger

Viktige problemstillinger innen geoteknikk er vurdering av fundamenters bæreevne (lastkapasitet) og deres setning under belastning, jordtrykk mot støtte- og kjellermurer, stabilitet av veiskjæringer og naturlige skråninger, fundamentering av marine konstruksjoner og rørledninger.

Geodynamikk er et område av geoteknikken som omfatter jordskjelv og rystelser fra trafikk, maskiner og sprengninger.

Bruk

Geoteknikk anvendes ved bygging av vei, jernbane, flyplass, dam, kai, ved bygnings- og brofundamentering og undergrunnsanlegg i løsmasser.

Miljøgeoteknikk

Miljøgeoteknikk er et felt innen geoteknikk og ingeniørgeologi. Gjennom spesielle grunnundersøkelser kan man finne ut om jordartene inneholder forurensninger; hva slags stoffer (tungmetaller, olje osv.) og i hvilke mengder. Faren for videre spredning av forurensningene kan vurderes ved bruk av matematiske modeller. En rekke forurensninger kan transporteres i grunnvann, og simulering av grunnvannstrømning er en viktig del av dette.

Effektiv rensing av forurenset jord er i dag et viktig forskningsområde.

Aktører

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim finnes Faggruppe for Geoteknikk ved Institutt for bygg- og miljøteknikk, mens Norges Geotekniske Institutt ligger i Oslo. Private konsulenter gir også geotekniske råd.

Kommentarer (1)

skrev Roger Pihl

Jeg vil foreslå at «geologi» som metodebaseret fag blir strøket, da det kan gi inntrykk av at geoteknikere har kompetanse innen geologi. Etter Gjerdrum er det kommet fram at geoteknikernes komptetanse innen geologi er for dårlig, eksempelvis har de 5 (!) timer undervisning i dette per studieår.

NGI (Norges Geotekniske Institutt) erkjenner i sitt innspill til Gjerdrumkommisjonen at det er store mangler i det vitenskapelige grunnlaget for dagens geotekniske metode. Dette underbygges videre i en høringsuttalelse fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i OSLO (MN UIO) i et innspill til NOU 2022:3, «På trygg grunn». Her pekes det blant annet på at forståelsen for dannelsen av finkornete sedimenter og deres mikrostruktur «er på et helt annet nivå innen andre sedimentologiske systemer enn det som virker å være tilfellet innen kvikkleireforståelse».

Ifølge selskapet Digital Geologi ved Lars Edward Rygg Kjellesvik er en naturlig konsekvens av dette «at når det vitenskapelige grunnlaget er utdatert, og man ikke fullt ut forstår hvordan skred utløses eller utvikler seg, så kan man heller ikke vite effekten av tiltakene man foreslår».

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg