furfural

furfural
Molekylmodell av furfural. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
furfural
Lisens: CC BY SA 3.0
furfural
Strukturformel for furfural
furfural
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Furfural er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og oksygen. Forbindelsen er en fargeløs væske som blir brun ved henstand. Furfural har en behagelig, litt bittermandellignende lukt og kokepunkt 162 °C. Den kjemiske formelen til furfural er C5H4O2. Furfural kalles også furfurylaldehyd eller furan-2-aldehyd.

Faktaboks

Uttale
furfurˈal
Etymologi
av fransk ‘kli’
Også kjent som

furfurylaldehyd, furan-2-aldehyd

Fremstilling, egenskaper

Furfural oppstår ved destillasjon av pentoser med fortynnet svovelsyre og fremstilles derfor teknisk fra avfall ved tresking og maling av korn (særlig fra havre, mais og ris) ved behandling med damp og syre. Slikt kornavfall inneholder pentosaner som spaltes av syre til pentoser. Når det gjelder kjemiske egenskaper, ligner furfural på benzaldehyd, for eksempel oksideres det lett til den tilsvarende syren, furan-2-karboksylsyre.

Bruk

Furfural har utstrakt teknisk og teknisk-kjemisk anvendelse, blant annet som løsemiddel, til fremstilling av syntetiske harpikser og forskjellige furanderivater, samt i organisk syntese for øvrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg