flint

Flintknoller i krittbergart. Møns Klint, Danmark.
Flint i krittbergart, Møns Klint, Danmark
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Flint er en bergart som vanligvis er en grålig, brun eller svart forekomst av kryptokrystallinsk (ekstremt finkornet) kvarts. Flint har glassaktig glans og muslig, uregelmessig brudd som ligner brudd i glass og som relativt enkelt kan bearbeides til skarpkantede fragmenter. Det forekommer som knoller (konkresjoner) i sedimenter og sedimentære bergarter, særlig i bergarten kritt.

Faktaboks

Etymologi

beslektet med gammelhøytysk flins, 'småsten, hard sten', og sannsynligvis med gammelhøytysk spaltan, 'dele'

Forekomster

Flint finnes i Norge kun som løs stein i strandavsetninger fra Sørlandet og opp langs Vestlandskysten. Bergarten er ført hit med en stor isstrøm som rev løs flint fra Skagerrak og bragte det med seg nordover langs norskekysten. En lignende bergart (chert) finnes i mindre mengder, men den er lagdelt og har ikke de samme egenskapene som flint med hensyn på brudd og potensiale for redskapsbruk.

Arkeologisk betydning

Kniv laget av flint.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

I steinalderen var flint et viktig råstoff til våpen og redskaper flere steder i verden, også i Norge. I Danmark, der forekomster av flint i fast fjell flere steder er vanlig, var flint gjennom hele steinalderen det viktigste råstoffet til fremstilling av redskaper. I Norge har strandflint vært benyttet. Naturlig strandflint finnes imidlertid ikke i større grad nord for Vestlandet.

I eldre steinalder benyttet folk fra Fosnakulturen seg av strandflint, og de sløste til dels med råstoffet. Senere ble det vanskelig å finne løse flintknoller, og andre lokale råstoffer er blitt brukt. I steinalderens sluttfase øker antall funn av flintgjenstander, blant annet økser, dolker, sigder og skrapere, noe som viser at flint har vært hentet fra Jylland og senere spredt over hele Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg