flint

Flintknoller i krittbergart. Møns Klint, Danmark.
Flint i krittbergart, Møns Klint, Danmark
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Flint er et mineralaggregat som vanligvis er en grålig, brun til svart forekomst av kryptokrystallinsk kvarts med glassaktig glans og muslig brudd. Flint forekommer som knoller (konkresjoner) i sedimenter, særlig i kritt.

Faktaboks

etymologi:

beslektet med gammelhøytysk flins, 'småsten, hard sten', og sannsynligvis med gammelhøytysk spaltan, 'dele'

Arkeologisk betydning

Kniv laget av flint.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

I steinalderen var flint et råstoff til våpen og redskaper. I Danmark, der forekomster av flint er vanlig, var flint gjennom hele steinalderen det viktigste råstoffet til fremstilling av redskaper. I Norge, der flint ikke finnes i berggrunnen, har strandflint vært benyttet, det vil si flint ført med isen fra Danmark.

I eldre steinalder benyttet folk fra Fosnakulturen seg av strandflint, og de sløste til dels med råstoffet. Senere ble det vanskelig å finne løse flintknoller, og ulike lokale råstoffer er blitt brukt. I steinalderens sluttfase øker antall funn av flintgjenstander, blant annet økser, dolker, sigder og skrapere, noe som viser at flint har vært hentet fra Jylland og senere spredt over hele Norge.

Forekomster

Flint finnes i Norge kun som løsstein i strandavsettninger. Bergarten er ført hit med hav-is fra Danmark og Østersjølandene, eller med skip som ballast. I Finnmark finner vi noen forekomster i fast fjell av lignende bergarter (chert).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg