Øks, verktøy med en skjærende egg som er montert på et skaft. Eggen er formet som en kile for å bite inn i og drive fra hverandre materialer av tre el.l. Selve øksehodet formes etter formålet og fremstilles ved støping, pressing, valsing eller smiing. I siste tilfelle smies det inn i jernet stål for selve eggen, slik at hodet er seigt mens eggen kan være hard slik at den holder seg skarp. Ved de førstnevnte prosessene er materialet herdbart stål, og eggen herdes lokalt.

Økser produseres i mange utførelser tilpasset ulike arbeidsoppgaver som hugging, kløyving og tømring. Huggøkser fås også med tverrstilt egg, mens snekkerøksen har tverrstilt buet egg. Vekten av hodene på vanlige huggøkser varierer mellom 0,9 og 1,8 kg, på snekkerøkser mellom 1,8 og 2,3 kg og på tømmerøkser mellom 2,3 og 3,3 kg.

Øksen er et av menneskehetens eldste redskaper. Globalt er de eldste funnene ca. to millioner år gamle og ble brukt av urmenneskene; Homo habilis. De eldste funn i Skandinavia er flintøkser (uten skaft) fra omkring år 8000 fvt, samt økser i kobber og bronse fra omkring 2000 år fvt.

Gränsfors bruk - øksens historie

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.