Noen eksempler på fiskeøgleslekter; Stenopterygius, Californosaurus, Utatsusaurus, Mixosaurus, Chaohusaurus, Ophthalmosaurus, Cymbospondylus og Shonisaurus.

Fiskeøgler av Nobu Tamura . CC BY SA 3.0

Fiskeøgler, orden av utdødde krypdyr som levde i Jordens mellomalder (mesozoikum). De levde fra begynnelsen av trias til midten av kritt (240 - 90 millioner år siden). Den fiskelignende kroppen, de luffelignende lemmene, ryggfinnen og halefinnen viser klart at fiskeøglene helt var tilpasset livet i vann. Ryggvirvlene var timeglassformede, som hos hvaler. Forlemmene var mye større enn baklemmene, men baklemmene var ikke forsvunnet som hos hvalene. I både for- og baklemmene var armknoklene svært korte, mens fingrene og tærne var omdannet til et større antall runde skiver som ikke har noen likhet med bena i fingrene hos andre reptiler. De hadde dessuten store øyne, som viser at de kunne se under ganske dype dykk. Kjevene var lange og smale, tett besatt med spisse, ensartete tenner. Det er sannsynlig at de levde vesentlig av  skallbærende blekkspruter; ammonitter, som man har funnet i magen på hele eksemplarer, kanskje også fisk. Fossiler av fiskeøgler funnet i skifre i Holzmaden i Tyskland viser at de fødte levende unger med halen først (som hvaler). Fiskeøglene varierte i størrelse fra ca. 1 meter til 10 meters lengde.

Mange forskere har hevdet at deres delfinlignende kroppsform viser at de kunne svømme både fort og lenge, men andre har hevdet at siden kroppen ser ut til ikke å ha vært særlig stiv, ville det ikke være energiøkonomisk å svømme lenge. I stedet mener for eksempel den amerikanske geologen Richard Cowen at de bare var istand til raske overfall, og at deres strømlinjeformede kropp heller var en tilpasning til ikke å danne turbulens som kunne advare et byttedyr om at fiskeøglen var i nærheten.

De "mest typiske" fiskeøglene fantes i jura, mens de tidligste ichtyosaurene i trias så  mer ut som landlevende dyr, ikke ulike krokodiller i dag.

Andøya i Vesterålen er det funnet rester av fiskeøgler i lag fra jura (se Ophthalmosaurus og artiklene nedenfor). På Svalbard er det tidligere funnet forskjellige fiskeøgler i trias, men etter utgravninger ledet av Jørn Hurum de siste ti årene, er det funnet et stort antall hele skjeletter i lag fra juratiden ikke langt fra Longyearbyen, noe som gjør Svalbard til et av de rikeste områdene i verden for fiskeøgler og svaneøgler.

Hurum, Jørn m. fl. (2012): Artikkelsamling om fiskeøglene og svaneøglene på Svalbard. (åpne volume 92 og les fra side 55 om hele funnet og faunaen, og side 311 om fiskeøgler)

En god nettside om fiskeøgler finnes her

McGowan, Christopher (1991): Dinosaurs, spitfires, and sea dragons. Harvard University Press. (Finnes å låne på Universitetsbiblioteket i Oslo).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.