Naturhistorisk museum

Botanisk hage ligger på Tøyen hovedgård.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo er en institusjon opprettet i 1999 som Universitetets naturhistoriske museer og botaniske hage (NHM) ved sammenslåing av Geologisk museum, Zoologisk museum, Botanisk museum og Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Institusjonen endret navn til Naturhistorisk museum i 2005.

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter. 7,7 millioner objekter finnes her, hvilket utgjør 65 prosent av landets totale naturhistoriske samlinger. En del av disse er tilgjengelige for publikum i Botanisk hage og museene der. Ved siden av forskningen som drives ved museene, er oppdatering og vedlikehold av samlingene en viktig del av NHMs oppgaver.

Universitetsmuseene på Tøyen har en historie som løper tilbake til 1812, da kong Frederik 6. ga gården Tøyen som gave til Norges nye universitet.

Geologisk museum og Zoologisk museum har permanente og temporære utstillinger og er åpne for publikum, mens Botanisk museum kun inneholder kontorer, herbarier og arkiver. Botanisk hage dekker 150 mål og har ca. 35 000 planter, fordelt på omtrent 7500 arter. Her finnes også de to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg