Tøyen hovedgård
Botanisk hage ligger på Tøyen hovedgård.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Lids hus (Botanisk museum)
Av .

Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo er en institusjon som ble opprettet i 1999 ved sammenslåing av Geologisk museum, Zoologisk museum, Botanisk museum og Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Før 2005 het institusjonen Universitetets naturhistoriske museer og botaniske hage (NHM).

Faktaboks

Også kjent som

Universitetets naturhistoriske museer og botaniske hage, NHM

Universitetsmuseene på Tøyen har en historie som løper tilbake til 1812, da kong Frederik 6. ga gården Tøyen som gave til Norges nye universitet.

Samlingene

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter. 7,7 millioner objekter finnes her, noe som utgjør 65 prosent av landets totale naturhistoriske samlinger. En del av disse er tilgjengelige for publikum i Botanisk hage og museene der. Ved siden av forskningen som drives ved museene, er oppdatering og vedlikehold av samlingene en viktig del av NHMs oppgaver.

Bygningene

Geologisk museum og Zoologisk museum har permanente og temporære utstillinger og er åpne for publikum, mens Botanisk museum kun inneholder kontorer, herbarier og arkiver. Klimahuset åpnet i juni 2020 og har utstillinger og formidlingslokaler.

Ved Universitetet i Oslos 200-årsjubileum i 2011, ble Zoologisk museum omdøpt Robert Colletts hus, Geologisk museum omdøpt til Waldemar C. Brøggers hus, og Botanisk museum omdøpt til Lids hus, etter Johannes og Dagny Tande Lid.

Bygningene ble tegnet av arkitekt Holger Sinding-Larsen. Han tegnet også interiørene, alt i stram jugendstil.

Botanisk hage

Botanisk hage dekker 150 mål og har ca. 35 000 planter, fordelt på omtrent 7500 arter. Her finnes også de to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg