Sylting, teknikk for konservering av frukt, bær og grønnsaker.

Frukt og bær kokes sammen med sukker og evt. pektinstoffer, alginater eller andre fortykningsmidler for å få syltetøyet stivt eller geléaktig. Sukker tilsettes dels for smakens skyld, og dels som konserveringsmiddel. Også andre konserveringsmidler kan tilsettes, f.eks. sorbinsyre, sorbater og benzosyre og benzoater. Surhetsregulerende midler som askorbinsyre forhindrer oksidasjon og bidrar dermed til bedre holdbarhet, bl.a. ved å bevare fargen. Etter kokingen oppbevares produktet i lufttett beholder (hermetikkglass).

Sylting av bær og frukt uten koking kalles råsylting.

Grønnsaker som f.eks. små agurker, løk og gulrøtter, legges i saltvann, derpå i lake med eddik tilsatt krydder og sukker. Produktet oppbevares i lufttett beholder og kalles gjerne pickles.

Vitamin C-innholdet i frukt, bær og grønnsaker bevares best ved kort koking og ved råsylting. Se også fruktkonservering og dypfrysing.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.