sylting

Ulike typer pickles på glass.
pickles
Av /iStockphoto.

Sylting er en teknikk for konservering av frukt, bær og grønnsaker.

Frukt og bær kokes sammen med sukker og eventuelt pektinstoffer, alginater eller andre fortykningsmidler for å få syltetøyet stivt eller geléaktig. Sukker tilsettes dels for smakens skyld, og dels som konserveringsmiddel. Også andre konserveringsmidler kan tilsettes, for eksempel sorbinsyre, sorbater og benzosyre og benzoater. Surhetsregulerende midler som askorbinsyre forhindrer oksidasjon og bidrar dermed til bedre holdbarhet, blant annet ved å bevare fargen. Etter kokingen oppbevares produktet i lufttett beholder (hermetikkglass).

Sylting av bær og frukt uten koking kalles råsylting.

Sursylting

Grønnsaker som for eksempel små agurker, løk og gulrøtter, legges i saltvann, derpå i lake med eddik tilsatt krydder og sukker. Produktet oppbevares i lufttett beholder og kalles gjerne pickles.

Næringsinnhold

Vitamin C-innholdet i frukt, bær og grønnsaker bevares best ved kort koking og ved råsylting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg