Høymesse er en gudstjeneste i kristendommen, som oftest menighetens hovedgudstjeneste søndag formiddag. Høymessen har fått navnet fra en form for messe som ble feiret ved kirkens høyalter eller hovedalter.

Faktaboks

Også kjent som
latin summa missa

I middelalderen ble det vanlig å feire stille messer eller privatmesser. Dette var messer som ble holdt av presten uten at det nødvendigvis var menighet til stede. Presten trengte derfor ikke å bruke høy stemme, men kunne fremføre messen med lav stemme. Stille messer ble ofte feiret ved mindre altere eller sidealtere. Høymessen var derimot en form for messe som skulle høres og ses av hele menigheten. Den skjedde ved kirkens synligste alter, høyalteret, og presten brukte høy stemme.

I norsk tradisjon har «høymesse» blitt brukt om gudstjenesten søndag formiddag. Ved den siste liturgireformen i Den norske kirke (Gudstjenestebok for Den norske kirke, 2020) er «hovedgudstjeneste» brukt som betegnelse på menighetens hovedsamling på søn- og helligdager. Høymesse kan da være en av flere mulige former for hovedgudstjeneste. Den betegner en gudstjeneste i «fullstendig form», det vil si at den inneholder både en orddel (lesning av bibeltekster og preken), nattverden og eventuelt også dåp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg