Blodlutsalt er trivialnavn på de komplekse jerncyanidene gult blodlutsalt og rødt blodlutsalt, med henholdsvis to- og treverdig jern. Kjemisk betegnelse på de to stoffene er kaliumheksacyanoferrat(II), og kaliumheksacyanoferrat(III).

Navnet blodlutsalt kommer av at saltet tidligere ble fremstilt ved å gløde inntørket blod med jernspon og pottaske (K2CO3) og utluting av residuet.

Gult blodlutsalt danner vakre, lysegule krystaller. Strukturformelen er K4[Fe(CN)6]·3H2O. Det fremstilles teknisk av den jernholdige rensemassen som brukes i gassverkene for å fjerne rågassens innhold av blåsyre, HCN, eller ved å omsette kalsiumcyanid, Ca(CN)2, med jern(II)-sulfat, FeSO4, og viderebehandle resultatet med kaliumklorid og kaliumkarbonat.

Gult blodlutsalt blir brukt til påvisning av treverdige jernioner og kobberioner, til fremstilling av berlinerblått og rødt blodlutsalt, ved farging og trykking av tekstiler med mer.

Rødt blodlutsalt danner vakre, mørkerøde krystaller. Det har strukturformel K3[Fe(CN)6] og fremstilles av gult blodlutsalt ved oksidasjon.

Rødt blodlutsalt brukes blant annet til påvisning av toverdige jernioner, ved fotofremkalling, som stålherdningsmiddel, i trebeis og til fremstilling av gammeldagse blåkopier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.