nitriler

Nitriler er en gruppe organiske forbindelser som inneholder cyanidgruppen, −CN. De kan derfor også kalles organiske cyanider, for eksempel alkylcyanider eller arylcyanider.

Faktaboks

Uttale
nitrˈiler

Nitriler kan samles under den generelle kjemiske formelen R-CN. De enklest oppbygde nitrilene er flyktige væsker, men med økende relativ molekylmasse er de gjerne faste stoffer.

Fremstilling og bruk

Molekylmodell av nitrilet acetonitril. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
alkylcyanid
Lisens: CC BY SA 3.0

Nitrilene er giftige, spesielt er de farlige ved innånding av dampene. De fremstilles ved flere metoder, men ofte med utgangspunkt i uorganiske cyanider.

De har stor betydning i syntetisk organisk kjemi, ikke minst fordi de ved hydrolyse (innvirkning av fortynnet syre eller base) går over i karboksylsyrer.

Det enkleste nitrilet er acetonitril (metylcyanid), som har formelen CH3CN. I tillegg til i syntese anvendes det i store mengder som løsemiddel og ekstraksjonsmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg