dyreceller

Dyrecelle
En dyrecelle er den minste bestanddelen i vev hos organismer i dyreriket. Inni dyreceller finnes det mange ulike organeller, som for eksempel mitokondrier, ribosomer og golgiapparatet.
Dyrecelle
Av .

Artikkelstart

Dyreceller er den minste bestanddelen i vev hos organismer i dyreriket. Dyrerikets celler har ingen cellevegg, og blir avgrenset fra de ytre omgivelsene av cellemembranen. I mange vev er det også en substans mellom cellene som spiller en viktig rolle, intercellularsubstansen.

Hos dyrene finner vi forskjellige organer, hvert med sine spesielle vevstyper og celletyper: hud, blodkarsystem, muskulatur, nervesystem og sanseorganer, fordøyelses- og ekskresjonsorganer, kjertler, forplantningsorganer, støtteorganer (innvendig eller utvendig skjelett). De uspesialiserte cellene i et foster under utvikling er embryonale og differensieres til celletyper med spesielle oppgaver. Enkelte hovedtyper av celler skal nevnes.

Epitelceller

Epitelceller ligger tett sammen med lite intercellularsubstans og danner sammenhengende lag, som dekker ytre og indre flater i kroppen samt kjertler og andre strukturer dannet fra overflaten. Epitelcellene skiller ut en basalmembran som avgrenser epitelet fra det underliggende vevet. Ytterveggene kan være utstyrt med tallrike, små, bevegelige flimmerhår (cilier). Hos muslinger og snegler utskiller epitelet et kalkrikt skall. Hos leddyr utskilles et kitinskall. Epitelceller hos virveldyr utskiller hornsubstans (keratin) i form av horn, hover, negler, hår og fjær.

Bindevevceller

Bindevevceller (fibroblaster) er lange, spoleformede celler med mange utløpere. De danner nettverk og skiller ut ulike typer av fibrer, som utgjør størsteparten av bindevevet.

Bruskceller

Bruskceller er runde og ligger i hulrom omgitt av en intercellularsubstans rik på kollagen og glykoproteinet chondromucoid. Brusk er uten blodkar slik at bruskcellene ernæres av stoffer som siver gjennom bruskmassen.

Benceller

Benceller (osteocytter) ligger i små hulrom i beinsubstansen og er forbundet med hverandre gjennom fine utløpere i benkanalene. Visse beinceller ligger på overflaten av beinsubstansen og har med nedbrytning eller oppbygning av ben å gjøre.

Muskelceller

Muskelceller er lange, smale og tilspisset i begge ender. De er ordnet i bunter til muskelfibrer. Størstedelen av muskelcellene utgjøres av myofibriller, som består av fiberformede proteiner (viktigst er myosin og aktin) organisert i myofilamenter. Forskyvninger i myofilamentenes proteinlag fører til sammentrekning av myofibrillen og dermed til sammentrekning av muskelcellene slik at muskelen forkortes. Hos lavere dyregrupper har muskelcellene fibriller uten tverrstriper (glatte muskler), men både hos ormer, bløtdyr og især hos leddyr er det tverrstripet muskulatur. Virveldyr har både glatte og tverrstripete muskelceller.

Nerveceller

Nerveceller (nevroner), har mange utløpere: tallrike korte (dendritter), som leder impulser inn til nervecellene og én meget lang utløper (akson, eller nevritt) som leder fra cellene (se aksjonspotensial). Nervecellens cytoplasma inneholder blant annet et komplisert nettverk av nevrofibriller satt sammen av nevrofilamenter, som er dannet av globulære proteiner, som former tynne rør. Aksonen omgis av en skjede av myelin (lipider og protein) og støtteceller (schwann-celler), og kalles nervefiber. Myelinet består av et system av konsentriske membraner, som utgjør en del av schwann-cellen. Hos virveldyrene ligger alle nervecellene i sentralnervesystemet, bare aksonene løper ut i kroppen.

Kjertelceller

Kjertelceller produserer sekreter som avgis til omverdenen (i tarmkanalen eller huden) eller til blodet (indre sekresjon).

Sanseceller

Sanseceller har forskjellig utforming avhengig av deres funksjon (reaksjon på lys, temperatur, trykk). De har en bipolar bygning med organeller for opptak av impuls i den ene enden og ledning av impuls til nervesystemet i den andre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg