Arker, mikroskopiske, encellete, prokaryote organismer som utseendemessig likner på bakterier, men skiller seg fra disse ved at de f.eks. har ulike biokjemiske komponenter i cellevegg og membraner (fettsyreestere av glyserol hos bakterier, etere av glyserol og en forgrenet fettalkohol hos erkebakteriene), og ulik form og størrelse på ribosomene.

Arker har tre hovedspesialiseringer: saltsjøer og mettet saltlake (rødmiddbakterier, Halobacterium), absolutt oksygenmangel (metanproduserende bakterier, Methanobacillus, Methanobacterium m.fl.), eller varme, sure svovelkilder og undersjøiske, vulkanske utblåsninger med temperatur rundt 80 °C og pH < 2 (Sulfolobus, Thermoplasma, Pyrolobus). Pyrolobus fra undersjøiske vulkaner kan overleve temperaturer opp til 113 °C.

En populær, men kanskje ikke absolutt gangbar oppfatning, er at arker er relikter fra en urgammel tid (tidlig prekambrium) hvor slike ekstreme miljø var vanlige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. september 2011 skrev Robert Sommerfelt #

Foreslår å omdøpe denne artikkelen til "arker", ref. SML-artikkelen. Erker, erkebakterier og arkebakterier anbefales erstattet med "arker" (Archaea) hos Britannica.com, og det er dette man bruker ved UiO.

19. september 2011 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Niels Peter

Takk for godt innspill. Vi har nå rettet artikkelen slik du foreslo. Dette gjør meg også oppmerksom på at Archea bør skilles ut fra Bacteria som en egen hovedkategori.

Til orientering kan jeg også melde at vi nå samarbeider med biologigruppa ved Videnskaps-Akademiet om å få på plass fagansvarlige for disse områdene.

Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.