Chrysochromulina
Algen Chrysochromulina har to flageller, merket f. Tråden merket h ikke en flagell, men en annen struktur kalt haptonema som brukes til å fange mat.
Bakteriecelle
Bakteriecelle
Lisens: CC BY NC SA 3.0

En flagell er en trådformet utstikker av protein som kommer ut fra overflaten av en celle. Flageller fungerer som organelle for bevegelse hos bakterier, flagellater, svømmende alger og gameter.

Faktaboks

Uttale
flagˈell
Etymologi
av latin ‘pisk’
Også kjent som
svømmetråd, svingtråd, piskehår

Hos svamper sørger flagellene hos enkelte av cellene (choanocyttene) for vannsirkulasjonen og næringsopptak. Flagell finnes også som svømmeorganell hos spermier av høyere dyr.

Struktur

Elektronmikroskopiske undersøkelser har vist at den indre bygningen er liknende i alle flageller og i cilier (se flimmerhår), med to sentrale mikrotubuli omgitt av ni perifere par.

Flagellene kan være glatte, bare omgitt av en flagellmembran, eller de kan være dekket med organiske skjell, eller ha rekker med flagellhår langs overflaten, avhengig av deres systematiske tilhørighet.

En piskeflagell har glatt overflate, en flimmerflagell har to rekker med tubulære hår som gir den spesielle svømmeegenskaper.

Flageller hos bakterier har en enklere bygning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg