Glasskeram, materiale som er beslektet både med keramiske materialer, som f.eks. porselen, og med glass. Glasskeram er et glass når det smeltes og formes. Ved en spesiell varmebehandlingsprosess omdannes det imidlertid til en meget finkrystallinsk masse, som normalt blir ugjennomsiktig. Fordelene ved glasskeramer er mange. Man kan ved formingen bruke pressing og blåsing, som ved glass, og det gir en rasjonell produksjon.

Materialet har meget høy styrke, 3–5 ganger styrken til borsilikatglass (jena–pyrex). Glasskeramer kan fremstilles slik at det får meget lav termisk utvidelseskoeffisient og er derfor ufølsomt for brå temperaturforandringer, det kan brukes over lengre tid helt opp til 700 °C og er meget bestandig mot kjemikalier.

Det finnes en rekke patenterte sammensetninger. Man tilsetter gjerne mindre mengder titandioksid, fluorid o.l. for å stimulere dannelsen av krystallkim. Dette foregår ved nøye kontrollert varmebehandling ved ca. 800 °C, deretter fullføres krystallisasjonen ved hevning av temperaturen etter et bestemt tidsskjema til ca. 1200 °C.

Glasskeramer anvendes til flammebestandige kokekar og annet husgeråd, heldekkende topplater på elektriske komfyrer, bordplater og veggfliser, som emalje på jern og stål, elektriske isolatorer, maskindeler m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.