Bhangra i Melbourne, Australia 2004
Bhangradansen preges av drivende rytmer og energiske bevegelser.
Bhangra med dhol 2011
Trommen dhol er det sentrale instrumentet i den tradisjonelle bhangramusikken. Fra feiring av festivalen Baisakhi i Kent i Storbritannia.

Bhangra er en dans og musikksjanger med røtter i Punjab-regionen som er delt mellom India og Pakistan. Bhangra uviklet seg fra midten av 1900-tallet til to ulike og svært populære musikkstiler, én i det opprinnelige området og én i innvandrermiljøene i Storbritannia. Felles for bhangrastilene som dyrkes i dag, er en drivende og suggererende rytme som inspirerer til energisk dans.

Faktaboks

Etymologi

fra punjabi: bhang 'hamp'

Bhangra i Sørasia

Bhangra er opprinnelig en tradisjonell dans fra Punjab-området knyttet til jordbruksfestivalen Baisakhi, som markerer avslutningen av innhøstingen. Navnet bhangra kommer fra det punjabiske ordet for jordbruksproduktet hamp: bhang. Dansen utføres tradisjonelt av menn, med karakteristiske sprang og høye spark, akkompagnert av korte sanger og den store tofellstrommen dhol. Tradisjonelt beveger danserne seg i en sirkel rundt trommeslagerne.

Fra midten av 1900-tallet utviklet bhangra seg gradvis til en sørasiatisk populærmusikksjanger. Flere lokale instrumenter som fløyte, fiolin, harmonium og tabla ble tatt i bruk, og etter hvert også vestlige instrumenter som gitar, saksofon, synthesizer og trommesett. Sangtekstene utvidet seg til å inkludere romantiske, komiske og litterære temaer.

Bhangra i diasporaen

Partap Singh 2022
Partap Singh danser bhangra på konsert med Karpe musikkfestivalen Slottsfjell i 2022.
Partap Singh 2022

I Storbritannia

Bhangra fikk også stor popularitet i den indiske og pakistanske diasporaen, spesielt i den overveiende sørasiatiske forstaden til London, Southall. På 1970- og 1980-tallet oppsto det her en egen diasporisk bhangrastil med påvirkning fra blant annet disko, funk og dancehall. En økende interesse for verdensmusikk var også med på å spre bhangra globalt.

Den diasporiske bhangrastilen ble for mange innvandrere et viktig symbol på sørasiatisk identitet. Flere artister i Storbritannia, blant annet Apache Indian (Steven Kapur) og gruppen Fun-Da-Mental, framførte tekster med kritiske kommentarer knyttet til rasisme og hiv-epidemien. En rekke band tok også i bruk elementer fra reggae og hiphop, musikksjangre som kan knyttes til opprør og motstand.

I Norge

I Norge dyrkes bhangra først og fremst i miljøer med røtter i India og Pakistan. Bhangra danses på feiringer og fester, og det arrangeres kurs og workshops. I 2022 fikk et stort norsk publikum oppleve bhangra da hiphop-duoen Karpe hadde med seg danseren Partap Singh og medlemmer av gruppen Quick Style på sine svært populære konserter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg