James Brown
James Brown under en konsert i New Jersey i 1999.
James Brown
Av /AP/NTB.

Funk er en musikalsk sjanger som utviklet seg i USA av afrikansk-amerikanske musikere på 1960-tallet. Sentrale artister er James Brown, Sly and the Family Stone og George Clinton. Rytmen står sentralt i denne dansbare musikken som opprinnelig var en blanding av soul, jazz, og rhythm and blues (R&B). Funken har preget musikkstiler som disco, hiphop og house.

Faktaboks

Uttale
fʌŋk
Etymologi
engelsk, egentlig ‘stank’

Stiltrekk

George Clinton – artist
George Clinton i 2007
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Et vesentlig stiltrekk ved funken er en repetitiv grunnrytme som er forbundet med en polyrytmisk synkopert basslinje, aksentuerte blåsere og rytmegitarer og soul-inspirert vokal. James Brown utviklet en særegen groove ved å legge vekt på første slaget i hver takt og bruk av synkoper ved alle basslinjer.

Funken nedtoner melodi og akkordprogresjon til fordel for en sterk rytmisk groove. El-bassen spilles med teknikker som «slap og pop» bass. Dette er en blanding av å bruke tommel til å slå på de lave tonene (slap-bass) og de andre fingrene til å knipe i strengene på de høye tonene, noe som gir bassen en trommeliknende rytmisk rolle.

Harmonisk benytter funk utvidete akkorder fra bebop-jazz, som for eksempel altererte mollakkorder med tillagte septimer eller noner.

Utvikling

Funken utviklet seg i mange retninger. Blant annet utviklet George Clinton med bandet Parliament P-funk. Funk og jazz har påvirket hverandre, og jazzmusikere som Herbie Hancock og Miles Davis står sentralt i denne tradisjonen. Blandingen av jazz med funk og rock betegnes som fusion. På midten av syttitallet begynte rockeband også å ta opp i seg elementer fra funk og vi fikk en funkrock, eller funk metal.

Hiphop inneholdt fra tidlig av elementer fra funk, og sampling av utsnitt («beats») fra tidligere funk-innspillinger ble vanlig. En understil av hiphop er såkalt G-Funk som er en blanding av gangsterrap og funk. Elektrofunk eller elektronisk dansemusikk (EDM) er nok en variant som videreførte funken med elektroniske instrumenter.

Timba er en form for funky kubansk dansemusikk. Den nigerianske musikeren Fela Kuti kombinerte på 1970-tallet funk og soul med afrikansk musikk, noe som betegnes som afrobeat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg