Karpe

Karpe Diem under konsert i Oslo Spektrum
Av /NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Karpe er en norskspråklig rapgruppe fra Oslo, bestående av rapperne Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (født 3. juni 1984) og Chirag Rashmikant Patel (født 20. juli 1984).

Faktaboks

Også kjent som

Karpe Diem

Karpe Diem ble startet i 2000 da Abdelmaguid og Patel møttes på Oslo handelsgymnasium og dannet gruppen for å delta på Ungdommens Kulturmønstring. Fire år senere debuterte Magdi og Chirag med EP-en Glasskår. I 2006 utga de sitt første album, og de har siden opparbeidet seg en status som Norges mest populære rappere. I 2018 endret de navn fra Karpe Diem til Karpe.

Historie

Første periode (2004–2011)

Glasskår var preget av gruppas politiske ståsted og erfaringene de hadde hatt som norske ungdommer med flerkulturell bakgrunn. EP-en nådde noe overraskende umiddelbart et stort publikum, solgte over 5000 eksemplarer og holdt seg på VG-lista i seks uker. Samtidig gjorde de to seg bemerket med gjesteopptredener, både alene og sammen. Patel, da under artistnavnet Chicosepoy, samarbeidet med RSP og Cam'n A-Lee, mens duoen gjestet Apollo sin singel Kjære Mamma og deltok på Tommy Tee sin mixtape H.E.A.T. og Gatas Parlament sin Bootlegs, b-sider og bestiser.

Karpe gikk så til plateselskapet Bonnier Amigo, og her utga de i 2006 sitt første album, Rett fra hjertet. Drevet av hitsingelen Piano holdt albumet seg 16 uker på VG-lista, solgte over 18 000 eksemplarer og vant Alarmprisen. Det ble også nominert til Spellemannprisen i klassen hiphop. To år senere kom Fire Vegger, oppfølgeren til Rett fra hjertet, ut. Albumet, som inneholdt kjente singler som Stjerner, Under overflaten (som Marit Larsen), Vestkantsvartinga og Krølla 50'lapp y'all, lå 28 uker på VG-lista og vant Spellemannprisen for beste hiphop-album.

I 2010 kom Karpe med sitt tredje album, Aldri solgt en løgn. Albumet ble deres første kritikerroste utgivelse, og gikk, som tidenes første norske hiphopalbum, til topps på VG-lista. Karpe ble igjen nominert til Spellemannprisen for beste hiphop-album, mens singelen Ruter ble nominert til årets hit. Kanskje mer bemerkelsesverdig og overraskende ble de også, som de første norske utøvere av urban musikk, utnevnt til Årets spellemenn for 2010.

Suksessen fortsatte for hiphopduoen da de samme år vant den aller første Bendiksenprisen, en pris opprettet av musikerorganisasjonen GramArt. Året etter ble Patel og Abdelmaguid tildelt Sigval Bergesen d.y.'s Almennyttige Pris i Gamle Logen i Oslo. Prisen går til noen som har utført «fremragende arbeid innen allmennyttig virksomhet», og er på til sammen to millioner kroner. Den ene delen av prisen er en gave på 1,5 millioner kroner som skal doneres videre til et veldedig formål. Karpe valgt å gi pengene til Røde Kors, en organisasjon Oslogruppen har samarbeidet tett med i hele sin aktive karriere. Den andre delen av prisen, en halv million kroner til duoen selv, valgte de å bruke på en gratiskonsert på Rockefeller i Oslo for fans under 18 år.

Andre periode (2012–2017)

I 2012 kom Karpe ut med albumet Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden. De hadde siden sist album brutt samarbeidet med plateselskapet Bonnier Amigo, og deres fjerde album kom ut gjennom Petroleum Records og Sony Music. Albumet fikk to uker på førsteplass på VG-lista og jevnt over gode kritikker. Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden ble produsert av svenske Astma & Rocwell og hadde gjesteopptredener av blant annet Kråkesølv, Yosef fra MadCon og Maria Mena. Albumets første singel Toyota'n til Magdi ble av norske musikkanmeldere kåret til årets syvende beste låt i Kritikertoppen, Nye Takter sin årlige kåring.

I november 2015 startet Karpes musikalske prosjekt Heisann Montebello. Med Heisann Montebello ble låtene, alle med respektive musikkvideoer, sluppet periodevis. Først ut var sangene Lett å være rebell i kjellerleiligheten din, Hvite menn som pusher 50 og Au Pair. De tre låtene var det mest eksplisitt politiske Karpe har vært siden debuten Glasskår i 2004, og utgivelsen ble både kritikerrost og svært omdiskutert. Hvite menn som pusher 50 ble kåret til årets musikkvideo på Spellemannprisen i 2016, mens Lett å være rebell i kjellerleiligheten din ble nominert til både årets låt og årets musikkvideo.

De neste fire låtene ble så sluppet enkeltvis fra 1. februar til 29. august 2016. Til sammen dannet disse syv låtene albumet Heisann Montebello, som ble en gjenganger på listene over årets beste album. Samtidig vant Karpe to P3 Gull-priser, for årets låt (Lett å være rebell i kjellerleiligheten din) og for årets liveartist, og to Spellemannpriser, for beste artist innen urban musikk og for årets album.

Karpe videreførte så universet de hadde skapt rundt Heisann Montebello med en større turné i 2017, der høydepunktet var tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum. Konsertserien Heisann Spektrum dannet så grunnlaget for hybridfilmen Adjø Montebello som avsluttet hele prosjektet i desember 2017. Adjø Montebello var en blanding av dokumentar, konsertopptak og eksperimentelle sketsjer. Filmen ble kun vist på utvalgte kinoer i fire dager, men hadde likevel over 50 000 besøkende. I forbindelse med filmen ble det også sluppet ytterligere to låter til Heisan Montebello-albumet.

Tredje periode (fra 2018)

I 2018 forkortet gruppen navn fra Karpe Diem til bare Karpe. Adjø Montebello vant Amandaprisen for beste «Scenografi og produksjonsdesign» før filmen ble sluppet digitalt på slutten av året. I 2019 utga de SAS Plus / SAS Pussy. En sammenhengende låt på 29 minutter og 47 sekunder, som både av gruppen selv og av flere kritikere ble definert som et raphørespill.

Utgivelsen var satt sammen av totalt 17 låter, skisser og lydopptak produsert i sin helhet av Aksel «Axxe» Carlson og Thomas Kongshavn. Produksjonen bærer preg av mangfoldige musikalske referanser med flere koblinger til blant annet nordafrikansk og indisk musikk. Tekstmessig tar Karpe et skritt tilbake fra direktheten som preget Heisann Montebello, mens duoens bakgrunn og klasseskille er hele tiden som et tematisk grunnlag. SAS Plus / SAS Pussy er Karpes til nå mest kritikerroste utgivelse.

Karpe og 22. juli

Karpe deltok på både minnekonserten i Oslo domkirke og den nasjonale minneseremonien i Oslo Spektrum etter tragediene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Under den nasjonale minneseremonien fremførte Karpe låten Tusen tegninger, mens de i Oslo domkirke spilte både Tusen tegninger og en tilpasset versjon av Byduer i dur. Begge låtene er fra albumet Aldri solgt en løgn. I 2012 fremførte Karpe låten Påfugl fra albumet Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden under minnekonserten for 22. juli på Rådhusplassen og under Nobels Fredspriskonsert.

Litteratur

I 2013 ga Karpe ut biografien Dødtid – Bilder og turnénotater. Bildene i boken er tatt av fotografen Michael Ray Vera Cruz Angeles («akam1k3»). Magdi og Chirag står for det tekstlige materialet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg