Belladonnaurt med bær
Belladonnaurt med blomster og modent og umodent bær.

Belladonnaurt er en av tre arter i belladonnaurtslekta i søtvierfamilien. Dette er en flerårig, giftig plante som opprinnelig ikke fantes i Norge, men som dyrkes som prydplante og tidligere som medisinplante. Arten er funnet noen få steder i Sørøst-Norge. Belladonnaurt er en svært giftig plante.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Atropa belladonna
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Utseende

Atropa belladonna blomst
Belladonnaurt. Seint i blomstringa vil både arr og pollenknapper være modne og om det fortsatt er pollen igjen kan sjølpollinering skje.
Atropa belladonna blomst
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Plantene er 50 til 150 centimeter høye med elliptiske, hele blad med jevne bladkanter og tydelig spiss. Blomstene sitter én og én i bladhjørnene. De klokkeforma blomstene er grønnlig brune på utsida og brunlige innvendig. Begeret er sammenvokst av fem begerblad, men dype fliker. Krona er sammenvokst og har tydelige fliker. Det er fem pollenbærere som er festa i krona. I begynnelsen av blomstringa er pollenbærerne bøyd tilbake inne i krona. Fruktemnet er dannet av to fruktblad og er oversittende i blomsten. Griffelen stikker ut av blomsten og ender i ett hodeforma arr. Frukta er et rundt, svartglinsende bær.

Reproduksjon

Atropa belladonna frukt
Belladonnaurtens frukt er et svart, glinsende bær som kan se innbydende ut, men som er svært giftig for mennesker. Bærene spises av fugler uten at de tar skade og slik spres frøene.
Atropa belladonna frukt
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Belladonnaurt er insektpollinert og de viktigste pollinatorene er trolig humler. Blomstene har nektar som finnes ved basis av pollenbærerne. Plantene kan produsere frø med eget pollen, men dette fører til avkom med redusert vigør (innavlsdepresjon). Belladonnaurt har tidsmessig atskillelse av kjønnsfunksjoner i blomstene ved protogyni, som betyr at de hunnlige delene (arr) er modne før de hannlige (pollenknapper).

Like etter åpning av blomsten stikker griffelen med det mottakelige arret ut av blomsten i den nedre kanten. På dette tidspunktet er pollenbærerne bøyd innover i blomsterkrona og pollenknappene er ikke modne. Seinere i blomstringa retter pollenbærerne seg noe ut og pollenknappene åpner seg. Siden blomstene henger ned, er det mulighet for at de kan sjølpollinere før de visner ved at pollen faller fra pollenknappene til arret som en backup-mekanisme for å sikre noe frøsetting ved lite pollinatorbesøk.

Utbredelse

Belladonnaurt er ikke en opprinnelig plante i norsk flora, men er funnet noen ganger i naturen etter 2000. Arten har etablert seg i Sarpsborg og er funnet i Moss og Oslo. Belladonnaurt har opprinnelige voksesteder i Mellom- og Sør-Europa, Nord-Afrika og Vestre- og Midtre-Asia.

Giftighet

Belladonnaurt er svært giftig og inneholder de medisinsk viktige alkaloidene hyoscyamin og atropin. Les mer om disse i artikkelen belladonna.

Navn

Navnet belladonna betyr 'vakker dame' på italiensk og henger sammen med at planten tidligere ble brukt i kosmetiske øyesalver som utvidet pupillene og derved ga øynene en spesiell glans.

Slektsnavnet er knytta til den greske skjebnegudinnen Atropos.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

belladonnaurt
Atropa belladonna
Tidligere vitenskapelig navn
Atropa bella-donna
Artsdatabanken-ID
103712
GBIF-ID
3802655

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg