Wolfgang Hildesheimer

Faktaboks

Wolfgang Hildesheimer
uttale:
hˈildesheimer
født:
1916
død:
1991

Wolfgang Hildesheimer, vesttysk forfatter. Skrev prosa og dramatikk i en vittig og ironisk stil. Han benyttet seg ofte av konvensjonelle situasjoner og temaer som parodieres ved hjelp av språklige midler og overraskende perspektiver, f.eks. i dramaet Mary Stuart (1970). Hans verker står sentralt i den tyske absurdistiske litteraturen. I form av uhyggelige visjoner gjenspeiles menneskets ensomhet og dets oppløste virkelighetsbilde, der verden forfaller til et mareritt for personene.

I romanen Tynset (1965) signaliserer stedsnavnet for det skapende og søvnløse subjektet i boken et utopisk sted, fjernt fra den realitet han befinner seg i. Minner fra nazitiden blander seg med nåtiden og danner bakgrunnen for fantastiske parafraser med historien som materiale. Boken ble oversatt av Åse-Marie Nesse i 1966. Andre verker er Legenden (fortellinger, 1952); Landschaften mit Figuren (drama, 1959); Vergebliche Aufzeichnungen (fortellinger, 1963); Masante (prosa, 1973).

I biografien Mozart (1977) rives det idealiserende ferniss vekk, som ettertiden har lagt over den store komponisten. Den detaljerte og dokumentariske biografien over kunsthistorikeren Marbot (1981) skapte sensasjon, da det viste seg at hovedpersonen var en ren fiksjon. I 1987 utkom en samling tidligere notiser, Nachlese, og i 1989 Klage und Anklage.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg