Wolfgang Hildesheimer

Faktaboks

Wolfgang Hildesheimer
Uttale
hˈildesheimer
Født
9. desember 1916, Hamburg
Død
21. august 1991, Poschiavo (i kantonen Graubünden i Sveits)
Omslaget til "Tynset" (1966)

Artikkelstart

Wolfgang Hildesheimer var en tysk forfatter, maler og grafiker. Hildesheimer var en produktiv teater- og hørespillforfatter på 1950 og 1960-tallet. I 1982 avsluttet han forfatterskapet og fortsatte som maler og grafiker på heltid.

Biografi

Wolfgang Hildesheimer vokste opp i en jødisk familie. I 1933 emigrerte familien via Storbritannia til Palestina, i 1937 London, hvor han studerte kunst, i 1939 flyttet han tilbake til Palestina. I 1946-1949 var han tolk under for krigsforbryterprosessen i Nürnberg. Fra 1949 bodde han i Vest-Tyskland, blant annet i München. I 1957 flyttet han til Poschiavo (i kantonen Graubünden i Sveits), hvor han ble boende resten av livet. I 1982 sluttet han å skrive og konsentrerte seg om sitt virke som maler og grafiker. Hildesheimer oversatte blant annet James Joyce og George Bernard Shaw til tysk.

Forfatterskap

Hørespill og dramatikk

Som mange andre forfattere i tidlig etterkrigstid skrev Hildesheimer hørespill for radio, blant annet Das Ende kommt nie (1952), Prinzessin Turandot (1954) og Herrn Walsers Raben (1960). Han var også en produktiv dramatiker, en av de få vesttyske dramatikerne som kan tilordnes det absurde teateret, blant annet tre stykker under tittelen Spiele in denen es dunkel wird, teaterstykker som forener trekk fra det absurde teater med det groteske og parodiske. Han benyttet seg ofte av konvensjonelle situasjoner og temaer som parodieres ved hjelp av språklige midler og overraskende perspektiver, for eksempel i dramaet Mary Stuart (1970). Hans verker står sentralt i den tyske absurdistiske litteraturen. I form av uhyggelige visjoner gjenspeiles menneskets ensomhet og dets oppløste virkelighetsbilde, der verden forfaller til et mareritt for personene.

Prosa

I Tynset (1965, norsk oversettelse av Åse-Marie Nesse under samme tittel (1966)), en tekst som kan karakteriseres som lyrisk prosa, signaliserer stedsnavnet for det skapende og søvnløse subjektet i boken et utopisk sted, fjernt fra den realiteten han befinner seg i. Minner fra nazitiden blander seg med nåtiden og danner bakgrunnen for fantastiske parafraser med historien som materiale. Andre prosautgivelser er Legenden (fortellinger, 1952), Vergebliche Aufzeichnungen (fortellinger, 1963) og Masante (prosa, 1973).

I biografien Mozart (1977) dekonstrueres det idealiserende fernisset, som ettertiden har lagt over den store komponisten. Den detaljerte og dokumentariske biografien over kunsthistorikeren Marbot (1981) skapte sensasjon, da det viste seg at hovedpersonen var en ren fiksjon. Den selvbiografiske teksten Mitteilungen an Max über den Stand der Dinge und anderes kom ut i 1983. I 1987, etter at Hildesheimer ikke lenger var aktiv forfatter, ble en samling tidligere notiser (Nachlese) og Klage und Anklage (1989) publisert. Senere har blant annet hans brevveksling kommet ut.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg