Folketallet ble 2013 beregnet til 30 241 000 (Verdensbanken). Forventet levealder er 71,5 år for kvinner og 64,8 for menn.

Den etniske sammensetningen ble i 2008 beregnet til: 80 % usbekere, 5,5 % russere og 5 % tadsjikere. For øvrig minoriteter av karakalpaker, kirgisere, ukrainere, turkmenere og andre.

Store områder av landet er folketomme. Forholdsvis mange bor på landsbygda, under 40 % bor i byer. Tettest bosetning finnes i den østlige delen av landet, særlig i Ferganadalen og omkringliggende daler, samt langs Seravsjan i den sørlige sentrale delen. Største byer er hovedstaden Tasjkent, Namangan, Samarkand og Andijan.

Usbekisk er offisielt språk og snakkes av om lag 3/4 av befolkningen. Det skrives med det latinske alfabetet. Viktige minoritetsspråk er russisk, tatarisk, tadsjikisk og kasakhisk.

Flertallet av befolkningen (88 %) er sunni-muslimer og tilhører hanafi-lovskolen. Landet har flere aktive sufi-brorskap, Naqshbandiyya og Qadiriyya er de største (se sufisme). Etter 1991 ble sovjettidens begrensninger for religiøs virksomhet opphevet (restriksjoner for moské-bygg, religiøs opplæring osv.). Misjonsfremstøt fra Saudi-Arabia og Iran, samt en generell interesse i deler av folket for religiøs aktivisme, førte i 1990-årene til forbud mot organiserte politisk-religiøse aktiviteter, og myndighetene slår hardt ned på islamske aktivister. Landet har flere livssynsminoriteter: russisk-ortodokse kristne utgjør 1 %, den jødiske minoritetet 0,2 %, ikke-religiøse eller uten religiøs tilhørighet teller 10,8 %.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.