Folketallet ble 2013 beregnet til 30 241 000 (Verdensbanken). Forventet levealder er 71,5 år for kvinner og 64,8 for menn.

Den etniske sammensetningen ble i 2008 beregnet til: 80 % usbekere, 5,5 % russere og 5 % tadsjikere. For øvrig minoriteter av karakalpaker, kirgisere, ukrainere, turkmenere og andre.

Store områder av landet er folketomme. Forholdsvis mange bor på landsbygda, under 40 % bor i byer. Tettest bosetning finnes i den østlige delen av landet, særlig i Ferganadalen og omkringliggende daler, samt langs Seravsjan i den sørlige sentrale delen. Største byer er hovedstaden Tasjkent, Namangan, Samarkand og Andijan.

Usbekisk er offisielt språk og snakkes av om lag 3/4 av befolkningen. Det skrives med det latinske alfabetet. Viktige minoritetsspråk er russisk, tatarisk, tadsjikisk og kasakhisk.

Flertallet av befolkningen (88 %) er sunni-muslimer og tilhører hanafi-lovskolen. Landet har flere aktive sufi-brorskap, Naqshbandiyya og Qadiriyya er de største (se sufisme). Etter 1991 ble sovjettidens begrensninger for religiøs virksomhet opphevet (restriksjoner for moské-bygg, religiøs opplæring osv.). Misjonsfremstøt fra Saudi-Arabia og Iran, samt en generell interesse i deler av folket for religiøs aktivisme, førte i 1990-årene til forbud mot organiserte politisk-religiøse aktiviteter, og myndighetene slår hardt ned på islamske aktivister. Landet har flere livssynsminoriteter: russisk-ortodokse kristne utgjør 1 %, den jødiske minoritetet 0,2 %, ikke-religiøse eller uten religiøs tilhørighet teller 10,8 %.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.