Usbekistans politiske system

Etter forfatningen av 1992, endret 2002, er Usbekistan en sekulær, demokratisk, enhetsstatlig og presidentstyrt republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for sju år, og kan ikke sitte i mer enn to sammenhengende perioder. Han utnevner statsminister og regjering, men formelt skal utnevnelsene godkjennes av den øverste forsamling. Regjeringen er ansvarlig overfor presidenten. Presidenten er militær øverstkommanderende. Lovgivende myndighet er lagt til et parlament med to kamre. Representanthuset (Oliy Majlis)velges i allmenne valg for fem år og har 120 medlemmer. Senatet har 100 medlemmer, 84 valgt av fylkesforsamlingene for fem år og 16 utnevnt av presidenten. Politikken domineres av presidenten og partier som er lojale mot ham, deriblant det tidligere kommunistpartiet. Det er den siste sovjetlederen, Islam Karimov, som har vært president siden 1990, gjenvalgt senest 2000.

Styresettet har vært relativt autoritært, noe som i noen grad har bidratt til stabilitet, iallfall på kort sikt. Den reflekterer imidlertid også makthavernes engstelse for at landet skal rives i stykker av religiøs og etnisk strid. Partier med religiøst eller etnisk grunnlag er forbudt.

Administrativt

Administrativt er det nokså sentralt styrte landet delt inn i 12 fylker (oblaster), en autonom republikk, Karakalpakia samt hovedstadsområdet. Det er valgte råd i fylkene, mens den utøvende myndighet ligger hos nokså selvstendige statsutnevnte guvernører (khokimer). Karakalpakia har sitt eget styresett, med en folkevalgt president.

Rettsvesen

De øverste domstoler omfatter en forfatningsdomstol, høyesterett og den øverste økonomiske domstol. Videre er det domstoler på fylkesnivå og på lokalt nivå. Karakalpakia har sitt eget rettsvesen, med en høyesterett som øverste domstol. Påtalemyndigheten ledes av en generalprokurator. Han fører også tilsyn med rettspleien. De øverste representanter for rettsvesenet utnevnes av presidenten, men skal godkjennes av Representanthuset.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg