Samarkand

Bibi-Chanym moskeen satt opp til ære for Timur Lenk. Moskeen fikk store skader under jordskjelvet i 1897 og ble resturert sist på 1970-tallet.
hovedmoskeen Bibi-Chanym
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Shahi-Zinda, et stort kompleks av mausoleer bygd rundt en trang gate.
Shahi-Zinda
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Registan-torget som er omkranset av tre muslimske presteskoler Sher Dor Medressa, Tilla-Kari Medressa og Ulugbek Medressa.
Registan
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Samarkand. To av 13 mausoleer som ble reist bak Shah-Zindamoskeen på 1500- og 1600-tallet. Kuplene er dekket med turkisblå og gule fajanseplater. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Samarkand er en by i Usbekistan. Byen er mest kjent for det monumentale Registan-torget og for sin rolle som viktig knutepunkt på den gamle Silkeveien.

Faktaboks

Uttale
samarkˈand
Også kjent som

Samarqand (usbekisk)

Innbyggertall
519 231 innbyggere (2016)

Samarkand har bomulls- og silkeindustri, næringsmiddelindustri, blant annet fremstilling av vin og fruktprodukter, og maskinindustri. Mest kjente universitet er Samarkands statsuniversitet, grunnlagt i 1927. Byen huser også flere høyskoler.

Historikk

Samarkand er en av de eldste byene i Sentral-Asia, med en historie som strekker seg 2500 år tilbake. Sentral-Asias politiske kart har endret seg ofte gjennom historien, og ulike statsdannelser har hatt makten over Samarkand. Byen har gjennom tidene vært et viktig senter for handel, håndverk og kultur, men har også hatt perioder med tilbakegang og forfall.

Under navnet Marakanda var den hovedby i Sogdiana på 400-tallet fvt., og ble inntatt av Aleksander den store 329 fvt. Senere var den under de sentralasiatiske tyrkeres kontroll, fram til araberne erobret den i 712 evt. På 800- og 900-tallet ble byen innlemmet i de iranske samanidenes rike, og fikk en ny oppgangstid som fortsatte under ulike tyrkiske folkeslag, inntil Dsjengis-khan raserte den i 1220. Den ble gjenreist under mongolherredømmet, og ble, etter at byens innbyggere hadde gjort opprør mot mongolene i 1365, hovedstad i Timur Lenks og hans etterkommeres store rike (1369–1488). I denne tiden var Samarkand det viktigste økonomiske og kulturelle sentrum i Sentral-Asia.

Usbekerne erobret byen i 1500 og den forble en del av Bukhara-khanatet fram til russerne inntok den i 1868.

I perioden 1924–30 var Samarkand hovedstad i den usbekiske sovjetrepublikk, inntil sentralforvaltningen ble flyttet til Tasjkent. Siden 1991 har byen tilhørt den uavhengige republikken Usbekistan.

Arkitektur

Fra 1920 er det gjennomført en omfattende restaurering av byens historiske og arkitektoniske minnesmerker. Moskeer og mausoleer, rikt utsmykket med ornamenter i glasert keramikk og bladgull, blå kupler og slanke minareter preger den gamle bydelen. Dette er restaurerte byggverk fra perioden etter Dsjengis-khans ødeleggelse. Blant de mest kjente er hovedmoskeen Bibi-Chanym og Shahi-Zinda, et stort kompleks av mausoleer bygd rundt en trang gate ved navn Gur-Emir. Her ligger Registan-torget som er omkranset av tre madrasaer og emirenes grav, hvor blant andre Timur Lenk er begravd. På høyden Afrasiab er det gjort omfattende arkeologiske funn fra tiden før Dsjengis-khans ødeleggelse. De tallrike historiske severdighetene har gjort byen til et yndet turistmål, og UNESCO førte i 2001 byens historiske sentrum opp på listen over verdens kultur- og naturarv.

Usbekistans tidligere president Islam Karimov er gravlagt i Samarkand, hvor det er også er bygget et mausoleum og et minnesmerke over ham. I Samarkand og andre historiske byer i Usbekistan, som Bukhara, pågår det utbredt riving av gamle boligområder og bygging av moderne forretningsområder. En del lokale medier har uttrykt bekymring over utviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg