Tyrannosaurus

Holotypen av Tyrannosaurus rex utstilt i Carnegie Museum of Natural History, Pittsburgh, USA.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0
Hode av Tyrannosaurus rex (Pitt Rivers Museum Specimen BHI 3033, "Stan").
Bilde av Adam Hopkinson, Oxford, UK.
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
.
Lisens: fri

Tyrannosaurus, utdødd dinosaurslekt i ordenen Saurischia, Underorden Theropoda. Tyrannosaurus var en tobent dinosaur som kunne bli opptil 12,5 meter lang og 4 meter høy ved hoften.

Faktaboks

Uttale
tyrannosˈaurus
Også kjent som
tyrannøgle

Hodet var omkring 1,5 m langt, og svært kraftig bygget i forhold til andre rovdinosaurer. Mange knokler var sammenvokst for større stabilitet og styrke, og dyret kan ha hatt et av de kraftigste bitt man har regnet ut for noe landlevende dyr (opptil 13400 N), like kraftig som hos alligatorer. Slike kraftige bitt er typiske hos rovdyr som er gode på å utnytte åtsler, slik som hyener. Dette viser ikke at Tyrannosaurus rex bare levde av åtsler, men viser at den var istand til å utnytte alt spiselig den kom over, levende eller dødt. Den store kroppen kunne også være en fordel for dyret når det ville jage vekk andre bytteetere.

Hodet var svært bredt bakerst, men hadde en smal snute. Øynene hadde dermed uvanlig godt stereoskopisk synsfelt. Kjevene til Tyrannosaurus var forsynt med et stort antall opptil 15 cm lange, bananformede tenner med sagtakket kant. De fremre tennene var mer meiselformede og bitemerker har blitt funnet på fossiler av Triceratops som viser at tennene har gått tvers gjennom de kraftigste knokler. Hodet ble holdt på en s-formet hals som hos andre theropoder, men den var kort og sterk for å bære det massive hodet.

Forlemmene hos Tyrannosaurus var små i forhold til størrelsen på dyret og nådde ikke frem til munnen, selv om de hadde kraftige muskler og begrenset bevegelighet. Dette tyder på at de kunne bli brukt til å støtte kroppen når dyret reiste seg etter å ha ligget ned eller de ble brukt til å holde fast byttedyr mens kjevene gjorde jobben sin.

Kroppen var relativt kort og kraftig, med et enormt hofteparti som festet de lange og kraftige bakbena. Mye har vært skrevet om dyrets fart og bevegelighet, men konsensus nå er at dyret kunne løpe i middels fart (maks 30-40 km/t) og hadde problemer med å snu raskt pga. lengden og tyngden.

Halen var lang, og kunne inneholde så mye som 40 halevirvler

Man har funnet avstøpninger av hjernen som viser at Tyrannosaurus hadde svært god luktesans og sannsynligvis relativt stor intelligens.

Tyrannosaurus rex (T. rex, «tyrannøglenes konge»), er trolig verdens mest omtalte og berømte utdødde dyr. Den ble regnet som den største rovdinosaur inntil man fant den enda større Giganotosaurus i 1993. Enda større, men lettere bygde er Carcharodontosaurus og Spinosaurus. Tyrannosaurus levde i sen kritt i Nord-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Erickson G. M.; Van Kirk, S. D.; Su, Jintung; Levenston, M. E.; Caler, W. E. & Carter, D. R. 1996. Bite-force estimation for Tyrannosaurus rex from tooth-marked bones. Nature 382, s. 706-708.
  • Hutchinson, J. R. & Garcia, M. 2002. Tyrannosaurus was not a fast runner. Nature 415, s. 1018-1021.

Kommentarer (1)

skrev Helene Ring Teppan

Hei. Jeg synes det mangler et eget oppslag som heter Tyrannosaurus rex som evnt. kan henvise til denne artikkelen. Få gjerne også med at den også blir kalt T-Rex eller T. Rex. Jeg var nemlig på jakt etter stavemåten på forkorttelsen, og det var ikke lett å finne. Dessuten tror jeg de fleste tenker på den som Tyrannosaurus rex og ikke bare Tyrannosaurus. Hva tror dere?Mvh,Helene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg