Giganotosaurus, utdødd krypdyrslekt i ordenen Saurischia. En slektning av Carcharodontosaurus og Spinosaurus.  Tobent rovdinosaur som ble opptil 15 meter lang og veide ca. 8 tonn (eller oppimot 14 tonn etter en nyere studie). Den er den største rovdinosauren vi så langt kjenner til. Den er funnet i Patagonia, Argentina, og levde i kritt for 90 millioner år siden.

Første funn ble gjort i 1993. Senere funn av flere skjeletter liggende ved siden av hverandre gjør at man antar at Giganotosaurus var et flokkdyr. I så fall kan de ha jaget svært store byttedyr; i Argentina var sauropodene en viktigere planteeter-gruppe enn i resten av verden, og disse ble større her enn noe annet sted. Et eksemplar av den enorme sauropoden Argentinosaurus ble funnet sammen med tenner av samme type som Giganotosaurus har.

Selv om Giganotosaurus var lettere bygget enn den nesten like store Tyrannosaurus, kan den ha nedlagt enda større byttedyr hvis den angrep raskt og skadet byttedyret, og deretter ventet til blodtap, sjokk eller infeksjoner tok knekken på det (slik som Komodovaraner gjør idag).

Skulle egentlig ha navnet Gigantosaurus, men dette navnet viste seg å være opptatt (av en engelsk Sauropod).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.