Giganotosaurus

Giganotosaurus slik en kunstner den for seg. Grunnlaget for slike illustrasjoner av utdødde dyr er fossiler.

Giganotosaurus
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Giganotosaurus var en stor rovdinosaur som levde i sein kritt-tid i Patagonia i dagens Argentina.

Faktaboks

Uttale
giganotosˈaurus
Også kjent som
sørlig kjempeøgle

Beskrivelse

Giganotosaurus var en tobent rovdinosaur som ble opptil 15 meter lang og veide mellom 9 og 14 tonn. Den er en av de største rovdinosaurene som er kjent, men det er ikke sikkert at det er den aller største, siden ingen komplette skjeletter er funnet. Den hadde en stor hodeskalle som ikke var så høy, men opp til to meter lang, og ruglete knokler i neseområdet. Bakhodet og hjernekassen er godt kjent.

Levevis

Fossilfunn av flere skjeletter liggende ved siden av hverandre gjør at man antar at Giganotosaurus var et flokkdyr. I så fall kan de ha jaget svært store byttedyr; i Argentina var sauropodene en viktigere planteetergruppe enn i resten av verden, og disse ble større her enn noe annet sted. Et eksemplar av den enorme sauropoden Argentinosaurus ble funnet sammen med tenner av samme type som Giganotosaurus har.

Selv om Giganotosaurus var lettere bygget enn den nesten like store Tyrannosaurus, kan den ha nedlagt enda større byttedyr hvis den angrep raskt og skadet byttedyret, og deretter ventet til blodtap, sjokk eller infeksjoner tok knekken på det.

Systematikk

Giganotosaurus var en slekt i ordenen Saurischia. Den er en nær slektning av den store rovdinosauren Carcharodontosaurus, samt Mapusaurus og Tyrannotitan. Den eneste arten i slekten heter Giganotosaurus carolini.

Forskning

Første funn ble gjort i 1993. Dinosauren skulle egentlig ha navnet Gigantosaurus, men dette navnet viste seg å være opptatt av en engelsk sauropod.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg