Carcharodontosaurus

Rekonstruert skalle av Carcharodontosaurus saharicus (Depéret & Savornin, 1925), utstilt i Science Museum, London
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Tann av Carcharodontosaurus. Eksemplaret finnes i Naturhistorisches Museum Wien. Legg merke til den kraftige sagtakkingen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Carcharodontosaurus var en stor rovdinosaur som levde i sein kritt i Nord-Afrika.

Faktaboks

Uttale

karkarodontos'aurus

Etymologi
fra gresk karcharos ‘skarp, sagtakket’ og donti ‘tann’. Carcharodon er det latinske navnet på hvithai, og tennene til Carcharodontosaurus minner om haitenner.

Beskrivelse

Carcharodontosaurus er en av de største kjente rovdinosaurene. De hailiknende tennene var opptil 19 cm lange. En avstøpning av hjernen viste at den var ganske lik en moderne krokodillehjerne og mindre enn rovdinosaurer som Tyrannosaurus. Kroppen var lang og tung, omtrent 12 meter lang og mellom 6 og 15 tonn, og dinosauren gikk på to bein. Størrelsen og kroppsbygningen kan tyde på at de kunne angripe og drepe store dinosaurer som sauropoder.

Systematikk

Carcharodontosaurus var en slekt av ordenen Theropoda. Typearten er Carcharodontosaurus saharicus. Den var nært beslektet med de sør-amerikanske rovdinosaurene Mapusaurus, Giganotosaurus og Tyrannotitan.

Forskning

De første fossilene av Carcharodontosaurus var tenner som ble funnet av franske forskere i 1927. Fossile skjelettrester ble også funnet av den tyske forskeren Ernst Stromer, men disse ødelagt av bombing under andre verdenskrig. Nye fossiler ble funnet i Marokko av en ekspedisjon ledet av Paul Sereno i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg