Spinosaurus
Rekonstruksjon av Spinosaurus aegypticus fra Nord-Afrika (utenfor Museu Blau i Barcelona).
Spinosaurus skjelett
Rekonstruert skjelett av Spinosaurus aegyptiacus mens den jakter på sagfisken Onchopristis numidus. Skjelettet er basert på nytt materiale beskrevet av Ibrahim et al. (2014), og er utstilt på the National Geographic Museum i Washington DC.

Spinosaurus var tobente rovdinosaurer som levde i Nord-Afrika i den midtre delen av krittperioden for rundt 100–95 millioner år siden.

Faktaboks

Uttale

spinosaurus

Beskrivelse

Spinosaurus er blant de største kjente rovdinosaurene, med en lengde beregnet til 16–18 meter og et hode som var 1,75 meter langt. De største individene kunne veie 7–9 tonn.

Den lange, smale, krokodilleaktige snuten og de spisse tennene tyder på at de var fiskeetere, og mange anatomiske trekk viser at dyret i motsetning til de fleste dinosaurer kunne oppholde seg i vann. Forbena var lange og kraftige. De lange ryggtaggene var antakelig støtte for et ryggseil. Bakre del av kjeven kunne utvide seg sidelengs på samme måte som kjeven hos pelikaner, noe som antagelig var en tilpasning til å svelge svært store byttedyr hele, først og fremst fisk.

Systematikk

Spinosaurus er en slekt som tilhører ordenen Saurischia. Slekten inneholder to beskrevne arter; Spinosaurus aegypticus (funnet i Egypt) og Spinosarus maroccanus (funnet i Marokko). Spinosaurus maroccanus er beskrevet på grunnlag av ganske få skjelettdeler, og det er ikke usannsynlig at det i virkeligheten dreier seg om et noe avvikende eksemplar av Spinosaurus aegypticus.

Spinosaurus er en av en rekke nærstående slekter innen familien Spinosauridae, som var utbredt i Nord- og Sentralafrika og Vest-Europa fra sen jura til sen kritt. Tenner av samme type har også blitt funnet i Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hendrickx C., Mateus O. & Buffetaut E. (2016): Morphofunctional Analysis of the Quadrate of Spinosauridae (Dinosauria: Theropoda) and the Presence of Spinosaurus and a Second Spinosaurine Taxon in the Cenomanian of North Africa. PLoS ONE11(1). DOI 10.1371/journal.pone.0144695
  • Ibrahim, N. et al. (2014): Semiaquatic adaptations in a giant predatory dinosaur. Science 11. Sep 2014 DOI: 10.1126/science.1258750

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg