holotype

Holotypen av Tyrannosaurus rex utstilt i Carnegie Museum of Natural History, Pittsburgh, USA.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Holotypen for plantarten Gluta tourtour i sumakfamilien. Dette eksemplaret samlet inn på Madagaskar ble brukt som av botanikeren Nestor Léon Marchand da han først beskrev arten i 1869.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Holotype er et fysisk eksemplar eller en illustrasjon av en organisme, som ble brukt i den formelle beskrivelsen av arten organismen tilhører. En ny art beskrives ofte basert på en samling av fysiske eksemplarer av organismer, men det er alltid kun ett fysisk eksemplar som angis som artens holotype.

Holotypen definerer viktige trekk eller egenskaper som gjør arten unik og annerledes andre allerede beskrevne arter. Holotyper er derfor svært viktige for å holde orden i den systematiske inndelingen av livets mangfold på jorda.

Holotype-eksemplaret bør ideelt sett være en ordinær organisme fra arten den representerer, men trenger ikke å være det.

Holotyper er ofte komplette eksemplarer av et individ, men også fragmenter av organismer kan ha status som holotype, som for eksempel ved funn av nye arter i det fossile materialet.

Holotyper er ofte oppbevart på naturhistoriske museer.

Mennesket (Homo sapiens) mangler holotype. Carl von Linné beskrev mennesket som art i 1735, men uten å angi en holotype, noe som ikke var uvanlig i Linnés samtid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg