Tor Mikkel Wara

Faktaboks

Tor Mikkel Wara
Tor Mikkel Vara
Født
27. desember 1964, Karasjok
Tor Mikkel Wara på Slottsplassen 4. april 2018, etter at han ble utnevnt til justis-, beredskaps- og innvandringsminister i ekstraordinært statsråd.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Tor Mikkel Wara er en norsk kommunikasjonsrådgiver og politiker for Fremskrittspartiet som fra 4. april 2018 til 29. mars 2019 var justis-, beredskaps- og innvandringsminister i regjeringen Solberg.

Wara var en tidlig stjerne i Frp, men holdt seg utenfor politikken i perioden 1994 til 2006. Wara gjorde i denne perioden stor karriere som PR-rådgiver, sist som partner i kommunikasjons- og rådgivningsselskapet First House.

Tidlig politisk engasjement

Tor Mikkel Wara startet sin politiske karriere som formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) Vadsø og Finnmark i 1982, og deretter nestleder og fra 1987 til 1990 leder i FpU. Fra 1987 til 1989 var han politisk sekretær i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, og deretter nestleder i Fremskrittspartiet 1991–1993, medlem av Oslo bystyre 1987–1991 og stortingsrepresentant for Oslo 1989–1993. Fra 1994 var han ikke partipolitisk aktiv så lenge Carl I. Hagen var partileder (til 2006).

Konflikten med Carl I. Hagen

Tor Mikkel Wara som fersk stortingsrepresentant for Oslo i 1989.
Stortingsarkivet/Scanpix.

Tor Mikkel Wara var en skarpskodd debattant og en ledende ideolog i partiet allerede før han kom på Stortinget i 1989. Han ble av mange regnet som en naturlig arvtager som leder av Fremskrittspartiet og ble valgt til nestleder i 1991, men trakk seg både som stortingsrepresentant og partipolitiker på grunn av politisk uenighet.

Særlig anstrengt ble forholdet til partiformann Carl I. Hagen. Wara var en liberalist som var i opposisjon til den mer populistiske fløyen i partiet. Partistriden toppet seg etter det dårlige valget 1993, da stortingsgruppen ble mer enn halvert, og det etterfølgende dramatiske landsmøtet på Bolkesjø i 1994, da flere av liberalistene trakk seg fra sine verv. Wara meldte seg da ut av Fremskrittspartiet.

Retur til politikken

Tor Mikkel Wara kom tilbake i politisk arbeid da Siv Jensen ble partileder i 2006, og han spilte siden en betydelig rolle som rådgiver for henne. Hans navn ble flere ganger nevnt da Fremskrittspartiet gikk inn i regjering i 2013, men han fortsatte som bakspiller.

På tross av spekulasjonene i 2013 var det likevel en overraskelse at han ble utnevnt til justis- og beredskapsminister i 2018. Utnevnelsen kom som følge av Sylvi Listhaugs avgang fra samme statsrådspost 20. mars. I mellomtiden fungerte fiskeriminister Per Sandberg som justisminister. Wara ble av mange i det politiske miljøet sett på som en kompetent person i en rolle som over flere år hadde vært preget av mye uro og mange utskiftninger.

Bertheussen-saken og Waras avgang

Fra desember 2018 til mars 2019 ble Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Bertheussen utsatt for personlig trakassering og trusler med beskyldninger om rasisme, og hjemmet deres ble utsatt for hærverk og bilen forsøkt påtent. Bertheussen mente trakasseringen skyldtes at det ble vist bilder av utsiden av parets hjem i teaterstykket «Ways of seeing» av Black Box teater i Oslo. 14. mars 2019 ble Bertheussen selv pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste, og senere tiltalt for selv å ha iscenesatt trakasseringen med hensikt å ramme teateret. Dagen etter, 15. mars, gikk Tor Mikkel Wara av som justisminister, som følge av pågripelsen og siktelsen. Wara har hele tiden bedyret sin samboers uskyld i saken.

Etter en omfattende rettssak ble Bertheussen dømt i Oslo tingrett 15. januar 2021 til ett år og åtte måneder ubetinget fengsel for å ha iscenesatt til sammen åtte trusselhendelser mot sin egen mann og mot ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde, og for brudd på straffelovens paragraf 115 – «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet», noe retten mente var å regne som et «angrep på demokratiet». Bertheussen varslet at hun ville anke dommen.

Utdanning

Tor Mikkel Wara var student da han ble heltidspolitiker, men tok mellomfag i sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo i 1987. Han har siden tatt utdanning ved Handelshøyskolen BI, og han har gjennomgått lederkurset ved Forsvarets høgskole.

Næringslivskarriere

I perioden 1994–2018 arbeidet Wara i reklame- og kommunikasjonsbransjen. Han arbeidet i Geelmuyden Kiese 1994–1997, og drev deretter egne konsulentfirma – Madland & Wara 1998–2003 og Wara Consulting 2003–2010. Fra 2010 var han rådgiver og senere partner og seniorpartner i First House.

Tor Mikkel Wara sitter i fagrådet til tankesmien Civita, satt i styret for Folketrygdfondet fra 2010 til 2011, og er styreleder for selskapet Finnmark Rein AS, der han eier oppunder 10 prosent av aksjene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg