Northrop F-5E Tiger II er et amerikansk jagerfly. Det er en modernisering av F-5A Freedom Fighter.

Tiger II fløy første gang 11. august 1972. De første flyene ble levert til det amerikanske flyvåpenet i 1973, men flytypen var først og fremst beregnet for eksport og Tiger II ble levert til Bahrain, Brasil, Chile, Honduras, Indonesia, Iran, Jordan, Kenya, Malaysia, Mexico, Marokko, Saudi-Arabia, Singapore, Sudan, Sveits, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Tunisia og Jemen.

Mange av de opprinnelige brukerlandene har videresolgt sine fly til andre land igjen, blant annet leaset Sveits ut flytypen til Østerrike fra 2004 og frem til 2008, og Tiger II er fremdeles i bruk i en rekke land.

F-5F er en toseters treningsflyvariant av F-5E, og F-5E Plus Tigre III er en israelsk oppgradert variant i bruk i det chilenske flyvåpenet. En rekognoseringsvariant har og blitt produsert under navnet RF-5E Tigereye.

F-5E Tiger II er utstyrt med to General Electric J85 turbojetmotorer, se flymotor. Det er utrustet med to 20-millimeter maskinkanoner i nesen og har fem festemaster, en under buken og to på hver vinge, som kan bære forskjellige typer missiler og raketter.

  • Vingespenn: 8,13 meter
  • Lengde: 14,45 meter
  • Maksimal startvekt: 11 187 kilogram
  • Topphastighet: 1700 km/t ved 36 000 fot (10 975 meter)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.