Tiger II (flytype)

En F-5 Tiger II i bruk i det sveitsiske flyvåpenet

.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Northrop F-5E Tiger II er et amerikansk jagerfly. Det er en modernisering av F-5A Freedom Fighter.

Historie

Tiger II fløy første gang 11. august 1972. De første flyene ble levert til det amerikanske flyvåpenet i 1973, men flytypen var først og fremst beregnet for eksport og Tiger II ble levert til Bahrain, Brasil, Chile, Honduras, Indonesia, Iran, Jordan, Kenya, Malaysia, Mexico, Marokko, Saudi-Arabia, Singapore, Sudan, Sveits, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Tunisia og Jemen.

Mange av de opprinnelige brukerlandene har videresolgt sine fly til andre land igjen, blant annet leaset Sveits ut flytypen til Østerrike fra 2004 og frem til 2008, og Tiger II er fremdeles i bruk i en rekke land.

F-5F er en toseters treningsflyvariant av F-5E, og F-5E Plus Tigre III er en israelsk oppgradert variant i bruk i det chilenske flyvåpenet. En rekognoseringsvariant har ogs blitt produsert under navnet RF-5E Tigereye.

Spesifikasjoner

F-5E Tiger II er utstyrt med to General Electric J85 turbojetmotorer, se flymotor. Flyet er utrustet med to 20-millimeter maskinkanoner i nesen og har fem festemaster, en under buken og to på hver vinge, som kan bære forskjellige typer missiler og raketter.

  • Vingespenn: 8,13 meter
  • Lengde: 14,45 meter
  • Maksimal startvekt: 11 187 kilogram
  • Topphastighet: 1700 kilometer i timen ved 36 000 fot (10 975 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg