Michael Collins (irsk frihetshelt)

Faktaboks

Michael Collins
Micheál Ó Coilean
Uttale
kˈålinz
Født
16. oktober 1890, Nær Sam's Cross, West Cork, Irland
Død
22. august 1922, Béal na mBláth, West Cork, Irland
Michael Collins taler til en folkemengde i CorkSt. Patrick's Day 1922. Collins kjempet for irsk selvstendighet og ble valgt til statsminister i den første provisoriske irske regjeringen i 1921. I august 1922 ble han drept under den irske borgerkrigen (1922-1923).
Av .

Artikkelstart

Michael Collins var en irsk revolusjonær politiker. Han ble Irlands første statsminister som sjef for den provisoriske regjeringen i 1921–1922, og ble drept under den irske borgerkrigen.

Collins dro i 1906 til London, deltok aktivt i Sinn Féin og vendte tilbake til Irland i 1915. Han var en av de fremste lederne i kampen for Irlands frihet i årene under og etter første verdenskrig og deltok blant annet i påskeopprøret i 1916. I perioden 1919–1921 var han innenriks- og finansminister i den provisoriske regjeringen og samordnet IRAs geriljakrig mot britene.

Sammen med Arthur Griffith, Robert Burton, E. S. O’Duggan og George Gavan O’Duffy undertegnet Collins for den irske delegasjonen den anglo-irske avtalen 6. desember 1921. Fra britene deltok blant andre David Lloyd George, Austen Chamberlain og Winston Churchill.

Collins kom etter dette i sterk motsetning til Eamon De Valera og de ytterliggående nasjonalistene, men drev avtalen gjennom i parlamentet og ble Irlands første statsminister. Kort tid senere ble han skutt av republikanske geriljastyrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg