Daniel O'Connell
Daniel O'Connel var en av Irlands frihetshelter og arbeidet for å få opphevet ordningen med felles parlament for Storbritannia og Irland. Han arbeidet for å få opphevet de lovbestemmelsene som forhindret at katolikker ble valgt til medlemmer av Underhuset. Han dannet i 1823 The Catholic Association og ble i 1828 valgt til Underhuset i strid med loven. I 1829 opphevet det britiske parlament deretter forbudet mot å velge katolikker.
Av /Project Gutenberg.
Parlament

William Gladstone under en tale i Underhuset under Home Rule-debatten i 1886.

Av /NTB Scanpix ※.

Home Rule var irske nasjonalisters krav om selvstyre for Irland innenfor den britisk-irske unionen. Home Rule var et stridsspørsmål i britisk-irsk politikk fra det irske parlamentet ble avskaffet i 1801 og frem til den irske fristat fikk stilling som dominion i Det britiske samveldet i 1921.

Faktaboks

Uttale
houm ru:l
Etymologi
engelsk, ‘hjemmestyre, selvstyre’

I 1801 ble Irland en del av unionen Storbritannia, og det irske parlamentet ble opphevet. I den første tiden krevde irske nasjonalister med Daniel O'Connell i spissen at ordningen med fellesparlament skulle tilbakekalles. Betegnelsen Home Rule ble brukt om den utforming Isaac Butt gav kravet i 1870, og kom til å gripe dypt inn også i engelsk innenrikspolitikk. Det liberale partiet ble sprengt da William Gladstone i 1886 gikk inn for Home Rule, og først i 1914 lyktes det statsminister Herbert Asquith å få igjennom en lov i Parlamentet. Loven trådte imidlertid ikke i kraft på grunn av utbruddet av første verdenskrig. I 1921 ble Home Rule gjennomført på den måten at den irske fristat fikk stilling som dominion.

Ordet Home Rule brukes også om de kravene nasjonalister i Skottland og Wales har reist om selvstyre for sine land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg