Home Rule

Daniel O'Connel var en av Irlands frihetshelter og arbeidet for å få opphevet ordningen med felles parlament for Storbritannia og Irland. Han arbeidet for å få opphevet de lovbestemmelsene som forhindret at katolikker ble valgt til medlemmer av Underhuset. Han dannet i 1823 The Catholic Association og ble i 1828 valgt til Underhuset i strid med loven. I 1829 opphevet det britiske parlament deretter forbudet mot å velge katolikker.
Av /Project Gutenberg.

William Gladstone under en tale i Underhuset under Home Rule-debatten i 1886.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Home Rule var irske nasjonalisters krav om selvstyre for Irland innenfor den britisk-irske unionen. Home Rule var et stridsspørsmål i britisk-irsk politikk fra det irske parlamentet ble avskaffet i 1801 og frem til den irske fristat fikk stilling som dominion i Det britiske samveldet i 1921.

Faktaboks

Uttale
houm ru:l
Etymologi
engelsk, ‘hjemmestyre, selvstyre’

I 1801 ble Irland en del av unionen Storbritannia, og det irske parlamentet ble opphevet. I den første tiden krevde irske nasjonalister med Daniel O'Connell i spissen at ordningen med fellesparlament skulle tilbakekalles. Betegnelsen Home Rule ble brukt om den utforming Isaac Butt gav kravet i 1870, og kom til å gripe dypt inn også i engelsk innenrikspolitikk. Det liberale partiet ble sprengt da William Gladstone i 1886 gikk inn for Home Rule, og først i 1914 lyktes det statsminister Herbert Asquith å få igjennom en lov i Parlamentet. Loven trådte imidlertid ikke i kraft på grunn av utbruddet av første verdenskrig. I 1921 ble Home Rule gjennomført på den måten at den irske fristat fikk stilling som dominion.

Ordet Home Rule brukes også om de kravene nasjonalister i Skottland og Wales har reist om selvstyre for sine land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg