Molde lufthavn, Årø, sivil, regional lufthavn. Lufthavnen ligger i Molde kommune, Møre og Romsdal, rett øst for Molde sentrum. Lufthavnen ble åpnet i 1972.

Etter andre verdenskrig ble det planlagt og bygget et stamrutenett for fly i Norge, både for å forbedre den generelle fremkommeligheten og for å bedre infrastrukturen i landet.

Da Stortinget vedtok utbygging av et stamrutenett, lå det inne en flyplass på Nordmøre. I utgangspunktet var Gossen, mellom Molde og Kristiansund, tiltenkt som lokasjon. Her var det allerede opparbeidet en flystripe av tyskerne under andre verdenskrig.

Bykommunene Kristiansund og Molde ønsket begge en lufthavn nærmere egen by, og utbygging av Gossen ble derfor skrinlagt. Diskusjonen gikk høyt mellom byene om hvor den nye lufthavnen skulle ligge, men man klarte ikke å oppnå enighet. Resultatet var at Staten gikk inn for bygging av lufthavn ved begge byer, men at Kvernberget ved Kristiansund skulle bygges først. Bakgrunnen var at Kristiansund var øykommune, og en flyplass der ville gi innbyggerne en bedre tilgjengelighet til omverdenen.

I Molde foreslo piloten Fridtjof Krohn i 1955 bygging av en sentrumsnær lufthavn. Da vedtaket om bygging av lufthavn i begge byer kom i 1968, ønsket Molde kommune å komme raskt igang. Kommunen hadde satt av et område på Årø til jernbaneformål som ikke var blitt benyttet. De søkte Samferdselsdepartementet om tillatelse til å forskuttere utbygging, men fikk avslag på dette. Imidlertid valgte kommunen allikevel å iverksette bygging for egen regning, og våren 1969 var anleggsarbeidet igang.

Samferdselsdepartementet fikk i 1970 en ny søknad fra Molde kommune, denne gang om konsesjon for drift av lufthavnen. 5. oktober 1970 sa departementet ja til søknaden, men kun til drift av kortbaneruter. Departementet mente at regulariteten ved lufthavnen ville bli dårlig på grunn av ugunstige værforhold. Kommunen fremskaffet dokumenterte værdata og påklaget avgjørelsen. Da aksepterte departementet søknaden, og driften av stamflyplassen på Årø kunne starte.

Molde lufthavn, Årø, er opp gjennom årene blitt trafikkert av de fleste større norske flyselskapene. I dag er det SAS, Norwegian, Wizz air og Widerøe som står for ruteoperasjonen ved lufthavnen, i tillegg til at flyplassen brukes mye til charterfly til og fra utlandet.

I perioden 2010–2014 opererte det lokale, virtuelle flyselskapet Krohn Air en rute mellom Molde og Trondheim, men ruten ble lagt ned da selskapet gikk konkurs i 2014.

  • Passasjerer (inkl. transitt) 2017: 478 475
  • ICAO: ENML
  • IATA: MOL
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 2350/2340 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.