Lockerbie
Skadene etter at et fly falt ned over landsbyen Lockerbie etter en terroraksjon. Flyets vinge etterlot et stort krater.
Av /NTB scanpix.

Lockerbie-saken er en betegnelse på en av historiens mest kjente terroraksjoner. Tragedien skjedde 21. desember 1988, da et fly av typen Boeing 747 (Pan Am flight 103) på vei fra Frankfurt til New York via London eksploderte i luften og styrtet ved den lille byen Lockerbie i Skottland. Alle de 243 passasjerene og mannskapet på 16 omkom, i tillegg til 11 innbyggere i Lockerbie.

Eksplosjonen førte til at det store firemotors flyet gikk i oppløsning i luften, og delene ble spredt over et stort område; enkelte mindre deler falt ned hele 130 kilometer unna hovednedslagsfeltet. 21 hus i Lockerbie ble helt ødelagt; nedslaget var så kraftig at en jordskjelvstasjon i Skottland målte det til 1,6 på Richters skala. Flyets vinge falt ned i utkanten av byen og laget et krater som målte 47 x 59 meter. Sprenglegemet som utløste eksplosjonen, var plassert i en koffert som var blitt lastet om bord i flyet i Frankfurt.

Terroraksjonen ble undersøkt av politi og etterretningsvesenet i Tyskland, Storbritannia og USA, og konklusjonen var at bomben var plassert på flyet av to libyske statsborgere på oppdrag av den libyske sikkerhetstjenesten. Motivet var trolig hevn for USAs bombing av Libya i 1986. Dette førte til at FN i 1992 vedtok sanksjoner mot Libya, og etter lang politisk, juridisk og diplomatisk prosess ble to mistenkte gjerningsmenn utlevert fra Libya og stilt for retten i Nederland, men med skotsk aktorat og skotske dommere. Den ene av de to ble i 2001 dømt til fengsel på livstid, mens den andre ble frikjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg