Faktaboks

Repsol
Offisielt navn
REPSOL NORGE AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Stavanger
Daglig leder
Vidar Nedrebø
Styreleder
Jose Carlos De Vicente Bravo
Logo
Av .

Repsol, spansk energiselskap som driver med utvinning og produksjon av olje og gass. Repsol ble etablert i 1987, har hovedkontor i Madrid og er børsnotert. Repsol er et av verdens største privateide olje- og gasselskap, med virksomhet i mer enn 30 land, deriblant i Norge, gjennom Repsol Exploration Norge AS. Selskapets hovedvirksomhet er i Argentina og Norge.

Historikk

Selskapets opprinnelige fulle navn var Refineria de Petróleos de Escombreras Ojegl – Yacimientos Petrolíferos Fiscales Sociedad Anónima. Da selskapet første ble etablert i 1981 bygget det på spanske selskaper innen olje- og gass der det var en kontrollerende statlig andel. Det første selskapet av disse var et raffineri som ble etablert nær Cartagena. Som konsern regnes etableringen fra 1986/1987. I 1989 startet privatiseringen av selskapet og aksjer fra selskapet ble notert på børsene i Spania og New York. Privatiseringen ble fullført i 1997 med børsnotering av 10 prosent av aksjene.

I 1991 etablerte Repsol selskapet Natural Gas og i 1999 kjøpte de opp det argentinske selskapet YPF og en aksjepost på 14, 9 prosent i Petersen Group. Disse kjøpene førte til at Repsol ble en viktig aktør innen olje- og gass i Argentina. Etablering av virksomhet i Brasil gjorde selskapet også ble en viktig aktør i det landet.

Børsnoteringen av Repsol førte til at andre oljeselskaper fikk eierandeler i selskapet. I 2008 forsøkte det russiske oljeselskapet Lukoil å få kjøpt 30 prosent av aksjene, men greide ikke å få en så stor eierandel. To år etter, i 2010, kjøpte selskapet Sinopec 40 prosent av aksjene i Repsols selskap i Brasil for 7,1 milliarder dollar. Salget gjorde at det spanske Repsol fikk en mindre eierandel enn før i den brasilianske virksomheten.

Fra privatisering til nasjonalisering

I Argentina ble energiselskapet YPF privatisert i 1999 under ledelse av den argentinske presidenten Carlos Menem. Repsol overtok YPF og fant etter kort tid store forekomster av skifergass. Kort tid etter endret Argentina politikk og gikk inn for nasjonalisering av forekomstene slik at den Argentinske stat fikk en kontrollerende eierandel på 51 prosent.

Endringen av politikk førte til en konflikt med Repsol som ble løst ved en avtale mellom selskapet og den argentinske staten.

Repsol i Norge

Repsol har i perioden 2005–2013 fått 13 utvinningstillatelser til deltakelse oljevirksomhet i Nordsjøen, Barentshavet og den norske kontinentalsokkelen.

Selskapet er operatør på feltene Blane, Gyda, Rev, Varg, og Yme. De er også, som deleier og operatør med på flere lete lisenser blant dem på Gudrun og Veslefrikk i Nordsjøen. I 2013 fikk selskapet utvinningstillatelse nr 692 i Vøringbassenget i Norskehavet med en egen andel på (40 prosent) sammen Edison (30 prosent) og Skagen (30 prosent). En stund hadde også Repsol Exploration Norway AS eierandeler i den bortfalte utvinningstillatelsen Ulvetanna.

Selskapet etablerte en administrasjon i Oslo, men flyttet til Stavanger da de i 2015 overtok Talismans driftsorganisasjon.

Visjonen om miljø

Som andre oljeselskaper markedsfører Repsol seg med slagord som bærekraft, lavere utslipp, ansvarlig forbruk og ivaretakelse av biodiversitet. Det har vært et spesielt fokus på luft- og vannkvalitet. For oljeselskapet er slik profilering viktig for å få legitimitet til å drive olje- og gassutvinning som representerer åpenbare miljøutfordringer.

Sponsing av motorsport

Repsol Honda har et eget fabrikksteam for motorsykkelløp. Teamet ble etablert i 1994 og har vært en del av profileringen av begge selskapene. Sponsingen av motorsport er en åpenbar utfordring samtidig som selskapet markedsfører sin miljøprofil.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Repsol. Marketing Week, Oct 4, 2001, Vol.24(34), side 32
  • Moreno, Melgarejo, med flere (2013). From privatization to nationalisation: Repsol-YPF, 1992- 2012. Borja Utilities Policy, September 2013, Volume 26, side 45-55

Faktaboks

Repsol
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
06.100 Utvinning av råolje

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg