Yme (petroleumsfelt)

Fra første produksjonsfase på Yme-feltet.

Yme
Av .

Artikkelstart

Yme er et petroleumsfelt på Egersundbanken i Nordsjøen. Feltet ligger i blokkene 9/2 og 9/5, cirka 160 kilometer nordøst for Ekofisk.

Faktaboks

Etymologi
oppkalt etter kjempen Yme i norrøn mytologi
Også kjent som
Ymefeltet

Yme er det første nedstengte oljefeltet på norsk sokkel som planlegges gjenåpnet.

Operatør for feltet er Repsol Norge.

Funn og utbygging

Feltet ble funnet i 1986. Plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 1995, og feltet ble utbygd med den oppjekkbare plattformen Mærsk Giant på cirka 70 meters havdyp og lagertankskipet M/T Polysaga. Satellittfeltet Yme Beta Øst var tilknyttet Yme med en undervannsinstallasjon.

Produksjonsperioden var fra 1996 til 2001, og total produksjon var 7,9 millioner Sm³ olje. Operatør var Statoil ASA, som ikke fant det lønnsomt med videre utvinning fra feltet.

Talisman og Repsol

Talisman Energy Norge AS fikk i 2007 godkjent en ny utbygging, og ble operatør. Utbyggingen ble planlagt å skje med en oppjekkbar plattform. På grunn av tekniske problemer ble det valgt å ikke gå videre med denne løsningen. Repsol kjøpte opp Talisman, og ble ny operatør i 2015. I desember 2017 leverte Repsol nye utbyggingsplaner. Planen ble godkjent i 2018.

Feltet planlegges utbygd ved bruk av eksisterende utstyr som ble installert under utbyggingen fra 2007. Produksjon planlegges fra den innleide oppjekkbare bore- og produksjonsplattformen Mærsk Inspirer. Planlagt produksjonsstart er i 2020.

Reserver

Feltet regnes per 2015 totalt å inneholde 22 millioner Sm³ olje i utvinnbare reserver. Av dette er 14,1 millioner Sm³ olje gjenværende reserver.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg