Yme

Fra første produksjonsfase på Yme-feltet.

Yme
Av .

Yme er et petroleumsfelt på Egersundbanken i Nordsjøen. Feltet ligger i blokkene 9/2 og 9/5, cirka 160 kilometer nordøst for Ekofisk. Operatør for feltet er Repsol Norge.

Faktaboks

Etymologi
oppkalt etter kjempen Yme i norrøn mytologi
Også kjent som
Ymefeltet

Funn og utbygging

Feltet ble funnet i 1986. Plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 1995, og feltet ble utbygd med den oppjekkbare plattformen Mærsk Giant på cirka 70 meters havdyp og lagertankskipet M/T Polysaga. Satellittfeltet Yme Beta Øst var tilknyttet Yme med en undervannsinstallasjon.

Produksjonsperioden var fra 1996 til 2001, og total produksjon var 7,9 millioner Sm³ olje. Operatør var Statoil ASA, som ikke fant det lønnsomt med videre utvinning fra feltet.

Talisman og Repsol

Talisman Energy Norge AS fikk i 2007 godkjent en ny utbygging, og ble operatør. Utbyggingen ble planlagt å skje med en oppjekkbar plattform. På grunn av tekniske problemer ble det valgt å ikke gå videre med denne løsningen. Repsol kjøpte opp Talisman og ble ny operatør i 2015. I desember 2017 leverte Repsol nye utbyggingsplaner. Planen ble godkjent i 2018.

Feltet ble utbygd ved bruk av eksisterende utstyr som ble installert under utbyggingen fra 2007. Produksjon skjer fra den innleide oppjekkbare bore- og produksjonsplattformen Mærsk Inspirer. Produksjonsstart var 25. oktober 2021, men feltet hadde en del problemer med oppstart de to første kvartalene. Det forventes at feltet skal produsere 20 000 fat olje per dag.

Reserver

Feltet regnes per 2023 totalt å inneholde 15,8 millioner Sm³ olje i opprinnelig utvinnbare reserver. Av dette er 6,3 millioner Sm³ olje gjenværende reserver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg