Yme er et petroleumsfelt i blokkene 9/2 og 9/5 på Egersundbanken i Nordsjøen, 160 kilometer nordøst for Ekofisk. Feltet ble funnet i 1986. 

Ymefeltet er oppkalt etter Yme i norrøn mytologi.  Feltet regnes per 2015 totalt å inneholde 22 millioner Sm³ olje i utvinnbare reserver, av dette er 14,1 millioner Sm³ olje gjenværende reserver. Yme er det første nedstengte oljefeltet på norsk sokkel som planlegges gjenåpnet.

Feltet ble utbygd med den oppjekkbare plattformen Mærsk Giant på cirka 70 meters havdyp og lagertankskipet M/T Polysaga. Satellittfeltet Yme Beta Øst var tilknyttet Yme med en undervannsinstallasjon. Produksjonsperioden var fra 1996 til 2001, og total produksjon var 7,9 millioner Sm³ olje. Operatør var Statoil ASA, som ikke fant det lønnsomt med videre utvinning fra feltet.

Talisman Energy Norge AS fikk i 2007 godkjent ny utbygging, og ble operatør. Utbyggingen ble planlagt å skje med en oppjekkbar plattform. På grunn av tekniske problemer ble det valgt å ikke gå videre med denne løsningen. Repsol kjøpte opp Talisman, og ble ny operatør i 2015. Repsol leverte i desember 2017 nye utbyggingsplaner for Yme. Feltet planlegges utbygd ved bruk av eksisterende utstyr som ble installert under utbyggingen fra 2007. Produksjon planlegges fra den innleide oppjekkbare bore- og produksjonsplattformen Mærsk Inspirer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.