Faktaboks

Fetullah Gülen

Muhammad Fethullah Gülen

Uttale

gulˈen

Født
27. april 1941
Portrett av Fetullah Gülen
Fetullah Gülen fotografert i sitt hjem i Saylorsburg, Pennsylvania, i 2016.
Av /Reuters/Scanpix.

Fetullah Gülen er en tyrkisk predikant, forfatter, tidligere imam og politisk aktør. Fetullah Gülen er grunnlegger av Gülen-bevegelsen. Han har levd i eksil i USA siden 1999.

Bakgrunn

Gülen ble født i en landsby i Erzurum (i det nord-østlige Tyrkia) i 1941, som sønn av en imam. Han ble utdannet på en tradisjonell madresa, en religiøs skole. Han ble tidlig inspirert av den religiøse lederen Said Nursi, og ga sin første preken som 14-åring.

Predikant og skriftlærd

Gülen ble utdannet som imam på en statlig institusjon, og virket som imam fra 1959. Han ble svært populær og respektert for sine prekener, og for sin moralske og nøkterne livsstil. På 1960-tallet ble han predikant i İzmir, og fikk ansvaret for en moské og internatskole der. Han utvidet sin tilhengerskare med sine refleksjoner som søkte å forene moralsk livsførsel og moderne vitenskap, samt sufi-islams «indre vei» til sannheten og sunni-islams fokus på «ytre» regler.

I tillegg til å være en imam arbeidet Gülen hele tiden som en islamsk skriftlærd, lokal folketaler, uformell lærer og intellektuell, og engasjerte seg i teologiske og filosofiske diskusjoner. Fra 1970-tallet av ble talene hans også sirkulert på lydkassetter.

Sosialt arbeid og skolebygging

Gülen var spesielt opptatt av å koble samme moderne vitenskapelig utdannelse med islamsk moral og erkjennelse. Han jobbet aktivt for å bedre ubemidlede landsens ungdommers adgang til høyere utdannelse, og etablerte stadig flere internatskoler og universitetsforberedende skoler finansiert gjennom innsamlede penger.

Skolene og internatene ble regnet som trygge steder for konservative foreldre, fordi de var strengt moralsk regulert og skjermet fra de voldsomme ideologiske krigene som herjet de statlige internatene. De ble derfor svært populære blant religiøst konservative landsbyfamilier. I tillegg var det økonomisk mulig på grunn av den lave prisen. Gülens konkrete sosiale innsats for å skaffe utdannelse til fattige landsbyungdommer gjorde ham etter hvert viden kjent.

Voksende popularitet

Selv om Gülens popularitet og omdømme hele tiden økte, var det først på midten av 1970-tallet at det dannet seg en tydelig gruppe på rundt hundre medlemmer. Dette skjedde på Egeerhavskysten, der Gülen arbeidet på denne tiden. Dette området har tradisjonelt vært dominert av sekulære partier, men som i resten av Tyrkia, var det en stor kontrast mellom sekulære urbane eliter og middelklasser og mer konservativt religiøse landsbybefolkninger.

På 1970-tallet virket Gülen som predikant og lærd i flere byer i Vest-Tyrkia, og han ble etter hvert en religiøs predikant og forfatter med nasjonalt publikum. I 1977 ble han invitert til å holde preken ved fredagsbønnen i Den blå moské i Istanbul, der statsministeren og andre regjeringsmedlemmer var tilstede.

Fra 1980-tallet ble hans taler og prekener også spredd via videokassetter, både i Tyrkia og andre land. På 1990-tallet besøkte han USA og møtte tyrkiske akademikere og grupperinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg