Amfidromiske punkt i Nordsjøen. Stiplede kurver er isolinjer for tidevannsforskjell i fot (1 fot = 0,3 m). Heltrukne kurver er kofaselinjer trukket for hver time (30 grader utgjør en time). Tidevannsbølgen vandrer mot klokka rundt det amfidromiske punktet.
.

Et amfidromisk punkt er et sted i havet hvor tidevannet har null utslag. En tidevannsbølge vandrer rundt det amfidromiske punktet én gang i løpet av tidevannsperioden. Kamhøyden til bølgen må derfor avta til null inn mot punktet.

Faktaboks

Uttale
amfidrˈomisk punkt
Etymologi
av amfi- og gresk ‘løp’

Det ligger et slikt punkt vest for Egersund.

Posisjonene til amfidromiske punkter er bestemt av utformingen til havbassenget og jordrotasjonens påvirkning gjennom coriolisakselerasjonen. Når man i et havområde trekker linjer gjennom punkter hvor høyvann opptrer samtidig (kofase-linjer), hender det at disse samler seg i et amfidromisk punkt. Fra dette punktet stråler kofase-linjene ut som eiker i et hjul.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg