Kamaran

Jemen

Jemen (Hovedkart)
Av /※.

Artikkelstart

Kamaran er en øy i Rødehavet som tilhører Jemen. Øya ligger rett utenfor vestkysten til Jemen og er den største øya i en øygruppe med samme navn. På grunn av sin strategiske posisjon nord for Bab al-Mandeb-stredet ble den lenge brukt for å kontrollere sjøfart og som karantenestasjon for pilgrimer.

Faktaboks

Uttale
kamarˈan

Navnet Kamaran betyr «to måner» og refererer til en dobbel refleksjon av månen i vannet som kan ses fra øya. Kamaran har høye temperaturer, høy luftfuktighet, lite nedbør og preges av sandstormer. Øya er sort sett flat og har en kyst dekket av korallrev. Den har en liten by og noen landsbyer, hvor innbyggerne fisker, dykker etter perler og eksporterer tørket fisk. Øya har en havn på østkysten og en landingsstripe for fly.

Historie

Kamarans ruiner og bygninger vitner om øyas mange herskere gjennom tidene. Det persiske citadellet, opprinnelig fra mellom 500- og 600-tallet, har for eksempel blitt ødelagt og gjenoppbygd gjentatte ganger av nye erobrere. En av disse var portugiserne som okkuperte øya i 1513 for å kontrollere sjøfarten i Rødehavet.

Det Osmanske Riket tok over øya i 1620, og under osmanerne ble Kamaran etter hvert etablert som en karantenestasjon for pilegrimer på vei til Mekka. Øya kom under britisk kontroll i 1915 og ble administrert under Adenprotektoratet. Karantenestasjonen ble lagt ned på 1950-tallet etter at Saudi-Arabia etablerte sin egen karantenestasjon. I 1967 ble øya etter en folkeavstemning innlemmet i et selvstendig Sør-Jemen, før Nord-Jemen tok kontroll over øya i 1972. Fra 1990 ble Kamaran en del av et samlet Jemen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg