Prežihov Voranc

Faktaboks

Prežihov Voranc
Prezihov Voranc
pseudonym for Lovro Kuhar
Uttale
prežˈihov
Født
10. august 1893, Kotlje, Østerrike-Ungarn (nå i Slovenia)
Død
18. februar 1950, Maribor, Jugoslavia (nå i Slovenia)
Av .

Artikkelstart

Prežihov Voranc var en slovensk forfatter og kommunistisk aktivist som i mellomkrigstiden skrev romaner med sosialt innhold. Voranc regnes som en av de betydeligste slovenske prosaforfatterne på 1900-tallet.

Liv

Prežihov Voranc (pseudonym for Lovro Kuhar, Voranc er en dialektform av Lovro) ble født 10. august 1893 i landsbyen Köttlach/Kotlje i Kärnten, den gang en del av Østerrike-Ungarn, i dag Slovenia. Han kom fra en fattig småbrukerfamilie i et karrig fjelland, noe som kom til å prege hans forfatterskap. Han fikk ingen utdanning ut over folkeskolen, men drev selvstudier hele livet.

Første verdenskrig

Under første verdenskrig deserterte han fra den østerrikske hæren, ble tatt til fange i Italia i 1916 og tilbrakte resten av krigen i fangeleir der. Da han kom tilbake til Kärnten i 1919, tok han arbeid ved et stålverk og fungerte som lokal sekretær for kommunistpartiet.

Omflakkende virksomhet i Europa

I 1929 ble Kommunistpartiet forbudt i Jugoslavia, og i 1930 måtte han forlate landet på grunn av sin politiske aktivitet. Nå begynte en omflakkende tilværelse som agent for Komintern, først i Wien, så Praha, Berlin og Moskva. Han besøkte flere andre europeiske land: Hellas, Bulgaria, Romania, Frankrike og Norge. Han ble flere ganger arrestert for sin partivirksomhet.

Andre verdenskrig

Rett før andre verdenskrig bodde han i Paris og arbeidet for det jugoslaviske kommunistpartiet.

Under krigen drev han kulturarbeid for motstandsbevegelsen, men ble arrestert i januar 1943 og sendt til Sachsenhausen og Mauthausen.

Etter andre verdenskrig

Etter andre verdenskrig var han politisk aktiv og hadde forskjellige verv, men hadde problemer under Titos stalinistiske periode og vendte tilbake til sin barndoms landsby hvor han levde isolert og skrev. Han døde 18. februar 1950 i Maribor, den gang Jugoslavia, i dag Slovenia.

Litterær virksomhet

Noveller

Voranc debuterte med en novelle i et litterært tidsskrift i 1909. Novellesamlingen Povesti (‘Fortellinger’, 1925) ble ingen suksess. I 1933 ble han knyttet til et nytt litterært tidsskrift med sosialistisk profil, Sodobnost. Her ble han kjent som en forfatter av sosiale noveller. I 1940 kom en samling av hans noveller, Samorastniki (‘Selvsådde’).

Romaner

Romanen Požganica (1939) omhandler folkeavstemningen i 1920 da Kärnten forble østerriksk og slovenernes skjebne under østerrikerne i mellomkrigstiden. I 1940 kom romanen Doberdob med tema fra første verdenskrig, delvis selvbiografisk. Den neste romanen, Jamnica, ble først utgitt i 1945. Tema i hans romaner er fattige bønder og proletariserte arbeidere.

Stil

Hans stil er sosial realisme, men stort sett uten de politiske overtonene som den ‘sosialistiske realismen’ hadde. Hans skildring av fattigfolk er psykologisk og knyttet til det lokale miljøet i Kärnten (slovensk Koruška), et grenseområde med slovensk og østerriksk befolkning. Språklig benyttet han trekk fra Koruška-dialekten.

Reiseskildring med beskrivelse av Norge

En reiseskildring han skrev på 1930-tallet, Borba na tujih tleh (‘Kamp på fremmed jord’), kunne utgis først etter andre verdenskrig. Et av kapitlene heter ‘Kaldt land – varme hjerter’ og skildrer hans opphold i Norge i 1932. Han var opptatt av den sosiale og politiske gjæringen, bøndenes vanskelige situasjon etter krisen i landbruket og streikene blant trelastarbeiderne. Han beundret det norske demokratiet, men var overrasket over at det fantes «slaver» (det vil si husmenn) i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg