platespiller

Artikkelstart

Platespiller er et elektrisk drevet apparat for avspilling av grammofonplater.

Faktaboks

Også kjent som

Engelsk: Record Player

De viktigste elementene i en platespiller er drivverket, som består av platetallerken, motor og kraftoverføring samt pickuparm og pickup. Omdreiningshastigheten er vanligvis valgbar mellom 331/3 og 45 rpm (omdreininger per minutt), men 78 rpm for avspilling av eldre skjellakkplater forekommer også. På noen spillere er platetallerkenen utstyrt med stroboskopriller langs kanten for kontroll av hastigheten.

Pickuparmen har til oppgave å holde pickupen i korrekt posisjon under avspillingen. Den har en utbalanseringsmekanisme for innstilling av korrekt nåletrykk (1–3 gram), og ofte en anti-skating-mekanisme som motvirker det økte trykket mot indre rillevegg som oppstår ved at armen trekkes inn mot platens sentrum av friksjonskraften mellom rille og stift.

I løpet av 1990-tallet overtok CD-platen (compact disc) grammofonplatens rolle som musikkfeltets mest betydningsfulle lydbærer. Den analoge grammofonplaten har imidlertid egenskaper som har vist seg å være viktige i forhold til CD-plater (og digitale strømmetjenester), og det produseres fortsatt platespillere, ikke minst i det høyere kvalitetssegmentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg