Orlando (by i USA)

«Svanesjøen» i Lake Eola Park. Parken er også kjent for et Walt Disney amfiteater.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Orlando er en by i delstaten Florida i USA. Byen hadde 285 713 innbyggere under folketellingen i 2018 og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) med rundt 2,5 millioner innbyggere. Orlando er en utpreget turist-, kongress- og messeby med en rekke tema- og fornøyelsesparker.

Faktaboks

Uttale
å:lˈændou

Orlando ligger omtrent midt i Florida, i et flatt våtmarksområde med mange sumper og Lake Apopka som den største av flere innsjøer. Byen har en rekke skyskrapere, de fleste i byens sentrumsområde.

Orlando er oppkalt etter Orlando Reeves, en skiltvakt i hæren som skal ha blitt drept under den andre seminolekrigen i 1835. Det er uvisst om han har eksistert.

Befolkning

Orlando har stort sett hatt befolkningsøkning, bortsett fra i tidsrommet 1895-1900. 57,6 prosent av befolkningen er hvite, 25,1 prosent er afrikansk-amerikanere, 3,8 prosent er asiater og 0,4 prosent nedstammer fra nordamerikanske urfolk (2010). Orlando har den største befolkningen av puertorikanere i Florida. 16 prosent av befolkningen har spansk som hovedspråk.

Økonomi og kultur

Høyteknologisk produksjon er betydelig i området, blant annet av digitale media, fly og romfartøyer. Forskningsparken Central Florida Research Park utvikler blant annet programmer for militær simulering og trening. Lockheed Martin produserer rakettvåpen, fly og romfartøyer. Stor betydning har også produksjon av filmer, fjernsynsprogrammer og elektroniske spill.

Turisme setter sterkt preg på byen; det var 75 millioner besøkende i 2018. Severdigheter i Orlando-regionen er blant annet Walt Disney World (Disney World), SeaWorld Orlando, Universal Studios Florida, Gatorland og Wet and Wild Water Park. Bortsett fra Walt Disney World ligger de fleste hovedattraksjonene langs International Drive. Orlando er også en aktiv kongress-, konferanse- og messeby. Orange County Convention Center er den nest største kongressfasiliteten i USA.

Godt besøkte museer er blant annet Orlando Museum of Art, Orlando Science Center og Museum of Military History.

Flere musikkformer, som hiphop, metal, rock og reggaeton, preger byen. Det er flere teatre. Årlige arrangementer er blant annet Indie FolkFest (februar), Florida Film Festival og Florida Music Festival (april), Orlando International Fringe Festival (mai), Orlando Cabaret Festival (april/mai), kunstfestivalen IMMERSE (oktober), Orlando Beer Festival (november) og Now Snowing (desember).

Orlando har tre universiteter, blant annet det store University of Central Florida, og to høyskoler som er offentlige. Det er flere private universiteter og høyskoler.

Historie

I Orlando-området ble Fort Gatlin opprettet sør for byen under den andre seminolekrigen i 1838. Fortet ble forlatt året etter. Etter Isaac og Aaron Jernigan, de to første nybyggerne, fikk området navnet Jernigan. I 1850 omtales stedet som en landsby. I 1856 ble Jernigan fylkessete for Orange County. I 1857 endret det navn til Orlando. I tiden etter den amerikanske borgerkrigen vokste stedet betydelig. South Florida-jernbanen kom i 1880 og ble forlenget til Tampa tre år senere. Orlando fikk bystatus i 1885. I tidsrommet 1875-1895 var Orlando midtpunkt for Floridas sitrusfrukt-industri. Frosten i 1894-1895 ødela mange frukttrær og førte til stor utflytting.

Orlando ble et populært feriested fra omkring 1898 til 1914. I 1920-årene ble det opprettet mye ny bebyggelse og eiendomsprisene steg. En kraftig orkan i 1928 og den økonomiske depresjonen på 1930-tallet stanset denne utviklingen.

Under andre verdenskrig ble militære styrker stasjonert på flybaser nær Orlando og mange ble boende i byen. Etableringen etter 1950 av Cape Canaveral romsenter lenger øst, opprettelsen av Walt Disney World øst for byen i 1971 og den internasjonale lufthavnen har vært viktige drivkrefter bak stor befolkningsøkning og økonomisk fremgang.

Det 134 meter høye SunTrust Center i sentrum ble fullført i 1988. Den er Orlandos høyeste bygning og er en av en rekke skyskrapere. I 2016 døde 49 av mer enn hundre personer i en masseskyting i en homofil nattklubb i Orlando.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg