Scapa Flow

Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Scapa Flow er en naturlig havn på Orknøyene, en 129 kvadratkilometer stor, rund havbukt med 15–25 kilometer diameter, mellom hovedøya Mainland og flere av øyene sør for denne. Scapa Flow har utløp som er seilbare for store skip, både mot vest, sør og øst. Den var flåtestasjon under både første og andre verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
skˈæpə flou
Også kjent som

Gammelnorsk: Skalpaflói

Den tyske flåten ble internert her etter våpenstillstanden i 1918, men etter ordre av admiral von Reuter ble omtrent hele flåten senket av sine besetninger i juni 1919.

Under andre verdenskrig, 14. oktober 1939, lyktes den tyske ubåten U-47 i å trenge inn fra sør og senke slagskipet Royal Oak og 833 mennesker omkom. Scapa Flow ble nedlagt som flåtestasjon i 1956.

Italienske krigsfanger ble satt til å bygge Churchill Barriers langs østsiden av bukten mellom 1942 og 1945, for å trygge havnen.

I dag er Scapa Flow ankringsplass for tankere til oljeterminalen Flotta, som mottar olje gjennom en rørledning fra oljefeltene Piper, Claymore og Tartan i Nordsjøen. På Hoy, den nest største av Orknøyene, er det anlagt et besøkssenter for Scapa Flow. Vrakene etter krigsskipene har blitt et populært sted å dykke, ettersom det er få steder i verden det finnes en tilsvarende antall store, historiske vrak i umiddelbar nærhet og med grunne og trygge dykkerforhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg