Piggsvinfamilien, pattedyrfamilie i ordenen insektetere. Omfatter 8 slekter med omkring 17 arter. Omfatter pinnsvin (5 slekter med til sammen 14 arter) og rottepinnsvin (5 slekter med til sammen 6 arter). Pinnsvinene er kjennetegnet ved en sammentrengt, litt bjørneaktig kropp, med en snute som er trukket ut til et tryne. De er sålegjengere.

Rottepinnsvinene har pels uten pigger og har vært karakterisert som piggløse pinnsvin. Nevnes kan månerotte. Hos pinnsvinene er kroppen, sidene og øverste del av hodet kledd med pigger; ansiktet og hele buksiden har vanlige hår. Den piggete oversiden er utstyrt med kraftig hudmuskulatur, og ved dens hjelp kan dyret endre kroppsformen – gjøre seg smal eller flat når den vil gjennom en trang åpning, eller bøye hode og lemmer inn under buken og rulle kroppen sammen til en pigget kule, omtrent uangripelig for rovdyr.

Familien forekommer i tempererte og tropiske skogområder, dyrket mark og bebyggelse, steppe og ørken. Utbredt i Afrika, Europa og Asia. Innført til New Zealand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.