Erinaceus europaeus

Erinaceus europaeus, piggsvin. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

gymnur
Korthalegymnur (Hylomys suillus) lever i Sørøst-Asia.

Piggsvinfamilien er en gruppe pattedyr som består av piggsvin og månerotter (gymnurer). Familien inneholder 25 nålevende arter, inkludert vesteuropeisk piggsvin, som vi også finner i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Erinaceidae
Beskrevet av
G. Fischer, 1814

Piggsvinfamilien forekommer i tempererte og tropiske skogområder, dyrket mark og bebyggelse, steppe og ørken. Artene er utbredt i Afrika, Europa og Asia.

Beskrivelse

Piggsvin

Underfamilien Piggsvin er kjennetegnet ved modifiserte hår som er blitt til spisse pigger på ryggen og kroppsidene, mens de har vanlig pels på buken og snuten. Snuten er lang, og de har god luktesans. De er sålegjengere med fem tær på hver fot (unntatt én art). Den piggete oversiden er utstyrt med kraftig hudmuskulatur, og ved dens hjelp kan dyret endre kroppsformen – gjøre seg smal eller flat når den vil gjennom en trang åpning, eller rulle seg sammen til en pigget ball som forsvar mot rovdyr.

Månerotter

Underfamilien Månerotter/gymnurer (rottepiggsvin) har pels uten pigger og har vært karakterisert som piggløse piggsvin, for eksempel månerotte. Analkjertler med sterk duft er spesielt godt utviklet hos disse artene.

Levevis

Artene i piggsvinfamilien er omnivore (altetende), der størstedelen av dietten består av insekter, meitemark, snegler, tusenbein, frø, frukt, åtsler, fugleegg og fugleunger på bakken. Tennene er små og relativt skarpe, og velegnet for å spise virvelløse dyr. Utenom parringstiden lever artene solitært (enslig), og faren deltar ikke i oppfostring av ungene. De fleste piggsvinartene er nattaktive, mens gymnurene er både dagaktive og nattaktive.

Systematikk

Piggsvinfamilien inneholder 25 arter fordelt på 10 slekter. Familien deles inn i:

  • Piggsvin (Erinaceinae), som omfatter 5 nålevende slekter med 17 arter, og alle lever i Eurasia og Afrika. Piggsvin er også innført til New Zealand. Vesteuropeisk piggsvin, som vi finner i Norge, tilhører denne underfamilien.
  • Månerotter (gymnurer, Hylomyinae), også kalt rottepiggsvin, som har 5 nålevende slekter med 8 arter som alle lever i Sørøst-Asia.

Piggsvinfamilien (Erinaceidae) var tidligere med i ordenen insektetere (Insectivora), men denne pattedyrordenen betraktes ikke lenger som funksjonell. I dag utgjør piggsvinfamilien (Erinaceidae), spissmusfamilien (Soricidae), Muldvarpfamilien (Talpidae) og Furespissmusfamilien (Solenodontidae) den nye ordenen Eulipotyphla.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

piggsvinfamilien
Erinaceidae
Artsdatabanken-ID
47966
GBIF-ID
5722

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg