Norsk institutt for bunad og folkedrakt

Logo
Av .

Fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt sin bunadutstilling i Valdresmusea på Fagernes.

Bunadutstilling
Av /Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Artikkelstart

Norsk institutt for bunad og folkedrakt er et nasjonalt kompetansesenter som jobber med dokumentasjon, formidling og forskningbunader og folkedrakter.

Virksomhet

Instituttet er et rådgivende organ i spørsmål som gjelder rekonstruksjon av bunader på grunnlag av og i samsvar med lokal folkedrakttradisjon og også i spørsmål om bruk av bunader.

Instituttet har og bygger stadig ut en samling av modell-bunader som består av bunader som enten er rekonstruert på grunnlag av folkedrakttradisjonen eller representerer siste ledd i utviklingen av en folkedrakttradisjon. Instituttet har det største dokumentasjonsarkivet av sitt slag, med registrerte og fotograferte folkedraktplagg i privat eie og et kartotek med prøver på materialer til bruk i rekonstruksjonsarbeidet. Dette er et resultat av feltarbeidet instituttet driver i samarbeid med lokale miljøer i Norge.

Institutt for bunad og folkedrakt utgir brosjyren Norske bunader – Bakgrunn – Rekonstruksjon – Bruk. Sammen med Norsk Folkemuseum utgir de også Folkedrakter og bunader. Bibliografi.

Historikk

I 1947 ble Landsnemnda for bunadspørsmål opprettet og dette navnet ble brukt til 1986, da det skiftet til Bunad- og folkedraktrådet. Samme år flyttet instituttet fra Oslo til Fagernes hvor de i dag har kontor på Valdresmusea. Instituttet er et statlig oppnevnt organ som sorterer under Kulturdepartementet. Tidligere har det hørt hjemme under så vel Landbruksdepartementet som Familie- og forbrukerdepartementet, Kirke- og undervisningsdepartementet og Kultur- og vitenskapsdepartementet. I 1967 ble det daværende bunad- og folkedraktrådet omorganisert i samsvar med rådets nye statutter.

Instituttet skiftet navn fra Bunad- og folkedraktrådet i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg